Torsdag den 24 augusti, kl. 12.00 – 13.30 invigs en ny gång- och cykelvägen mellan 363:an och Tavelsjö skola.

TrafikverkeGC vägt har byggt en 1,7 km lång ny gång- och cykelväg för att förbättra trafiksituationen på vägen mellan 363:an och skolan.

Nu firas att den är klar genom en invigningsceremoni som sker tillsammans med Tavelsjö skola, Region Västerbotten, Föreningen Ture och Projektet Tavelsjön Runt.

Ceremonin inleds på skolgården tillsammans med elever och lärare. 

Därefter cyklar elever och vuxna till Sundlingska gården där där det bjuds på förfriskningar och Mårten Edberg, Region Västerbotten samt Daniel Lindström, Umeå kommun, berättar om framtida utvecklingsplaner för Tavelsjö.

(Läs mer genom att klicka på rubriken.)

Alla intresserade är välkomna!

Gå, cykla eller rida runt Tavelsjön

Tavelsjön Runt är benämningen på en led som gör det möjligt att gå, cykla eller rida runt sjön i huvudsak utan att behöva vistas allmän väg. Projektet startade hösten 2010 och invigdes hösten 2012 av SVT:s nyhetsankare Katarina Sandström, bördig från Tavelsjö, trots att vissa sträckor då återstod att åtgärda.

Sträckan runt sjön är drygt 20 km och lika lång som en halvmara, vilket inspirerade Tavelsjö AIK att veckan efter invigningen arrangera en halvmara godkänd av Riksidrottsförbundet som officiell tävling. Tavelsjö Halvmaraton har blivit en veritabel succé som första året lockade 350 tävlande och året därpå hela 740 tävlande.

Leden har blivit allmänt känd och uppskattad. Genom att leden är en slinga runt sjön kan man starta och avsluta på samma plats, vilket underlättar till- och fråntransporter. Leden är i första hand tänkt för vandring, men är också bekväm att cykla med standardcykel. Leden är även öppen för ridning. Stora delar av leden erbjuder även möjligheter för rullstolsburna att besöka området. Leden har naturlig anknytning till den populära "Tavelsjöleden", en annan vandringsled som sträcker sig från Umeå till Vindelälven över bl. a. Tavelsjöberget.

Efter leden finns ett antal rastställen samt skyltar som berättar om byarna och naturen runt sjön. Informationen har tagits fram i samarbete med byborna.

För ytterligare information kontakta:
Rolf Appelblad, projektledare, 070-681 35 71

Klicka på kartan för att skriva ut den.

Karta Tavelsjön Runt A4 2015-06-12

Arbetet med Tavelsjön runt fortsätter. I lördags var det dags igen. Tre arbetslag arbetade på lördagen med att snygga till vid leden, ta bort sly, placera bänkar och bord samt byaskyltar mm.

thumb STF 019STF Umeregionen

Ett 30-tal STF medlemmar fick ta del av Rolf Appelblads presentation av nya vandringsleden runt Tavelsjön. Rolf berättade om hur föreningen TuRe med hjälp av leader UR- nära och en många ideella timmar kunnat förverkliga en 23 km led runt Tavelsjön. Rolf visade bilder och berättade på sitt genuina sätt om olika sevärdheter utefter leden. Torbjörn Wennebro informerade om sommarens aktiviteter och passade på att dela ut "besökspasset". Genom att besöka mins sju företag i Tavelsjöbygden och där stämpla kan man delta i en utlottning av priser.

Denna gång samling på Svedjan, bortanför Kyrkans Lägergård kl 09:00 för att gå igenom det som ska göras.
Skyltar ska sättas upp och möbler utplaceras bl.a.

Hör av dig till Rolf:
Rolf Appelblad, Projektledare, Tavelsjön Runt
070-6813571, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ett 20-tal glada och entusiast-iska Tavelsjöbor ställde ställde den 19 oktober 2013 upp med motor- och röjsågar, traktorer och villiga armar för att röja, bränna och köra bort träd och buskar längs den planerade leden på sidan av väg 363 mellan Långviksvallen och Sunnansjö.

Arbetet med att färdigställa gång och cykelvägen Tavelsjön Runt fortsatte med en ”röjardag” för att göra den mera trafiksäker. Den varmaste lördagen hittills denna sommar var det dags att göra en ny sträckning förbi ”Karls-kroken” på Lia,