Svedjan är en by på den östra sidan av Tavelsjön.

Namnet Svedjan är en modern variant av det gamla namnet som var ”Schvärja” på lokalt mål.

Byn ligger i en sluttning mot Tavelsjön med en fantastisk utsikt över sjön med Storön och Tavelsjöberget i bakgrunden.

Det är framförallt på sommaren som byn är en underbar plats att bo på, men även höst och vår med sina speciella färger är en njutning för ögat. Ljuset på höstkvällarna reflekteras i sjön långt efter att solen har gått ner. Och inte att glömma vintern med den vita snön som gör att det alldrig blir riktigt mörkt.

Byn består av sju hus med fastboende och ett antal fritidshus som nyttjas flitigt.

I centrum av byn ligger Kyrkans Lägergård med samlingslokaler, välutrustat kök, övernattningsrum och ett kapell för c:a 100 besökare. Altartavlan i kapellet är unik och består av en glasvägg med utsikt över sjön. Vid sjöstranden ligger de två bollplanerna och badplatsen.

På Svedjan finns också en gammal rundloge från 1700-talet och en boulebana.

I skogen ovanför byn finns det fina gångstigar som leder till Lidberget, 60m över sjön. Via stigarna kan man komma till Lia i öster och Långviken i söder. Här går också vandrings-, cykel- och ridleden Tavelsjön Runt.

Svedjan uppmärksammades en höst genom att gruppen som letar okända djur fick en indikation på något i vattnet utanför Svedjan. Analysen efteråt kunde inte avgöra vad det egentligen var. Kan det ha varit det berömda Tavelsjöodjuret som visat sig på ekolodets skärm?

Från Svedjan är det 1 km över sjön och 4 km efter vägen till Tavelsjöbyn och Umeå centrum ligger bara 25 km bort.

Det blir våfflor och hembakt i Sommarcaféet i rundladan i Svedjan, Tavelsjö ons 13/7 - sön 17/7 kl. 12-16. Dessa dagar blir det också dockteater kl.14. Miniloppis är det också.

 

 

P1020087 Dockteater Elin 1 

Elin Johansson bjuder på dockteatern Pojken och stjärnan av Barbro Lindgren under några dagar i rundlogen i Svedjan. Sista chansen 24 och 25 juli kl 13 och kl 15!

På Svedjan 200 meter bortanför Kyrkans lägergård kan man spela Boule.

Banan är privat, men är öppen för alla som vill spela ung som gammal.

Ingen bokning behövs, först till kvarn gäller, men man kan ringa och kolla läget på tel 070-6773835.

Välkomna!

Wirth o Sundqvist

MX6A6021

Lördagen den 5 juli var det både café och dockteater i rundladan på Svedjan i Tavelsjö. Det var Elin Johansson och Annika Mattsson som skapade denna fina mötesplats och kulturella upplevelse för både barn och vuxna. 

Nu är det dags att göra sälgpipor. I det varma vädret nästan för sent.