Greger och Kajsa

I slutet av oktober spelades föreställningen SKILJETECKEN i Tavelsjö Bygdegård.

 Björkstalaget P1030833 2

På midsommarafton kom äntligen det efterlängtade vårregnet till Tavelsjö. På Sundlingska gården var det, trots regnet mycket folk Midsommarstången restes och alla trivdes.

I morgon 20/8 är det dags för Tavelsjö Halvmarathon då omkring 600 - 700 löpare kommer att springa runt vår vackra sjö. Hjälp till att heja fram löparna uppmanar TAIK. Starten sker vid kyrkan i Tavelsjö kl.11. Se mer på www.tavelsjohalvmarathon.se

VideoCapture 20180430 2053122018 år traditionsenliga valborgsmässfirande i Tavelsjö by. Skönsång från Tavelsjö vårkör gladde menigheten. Anders Enetjärn, en av bygdens eldsjälar, höll vårtalet.

Studiecirkel DSC 1613 3

Det var nyligen Vernissage på träffpunkten i Tavelsjö när en Väv och textilcirkeln visade upp sina verk för drygt femtio intresserade Tavelsjöbor.

ME L3569 Segraren nedklipptSegraren i herrloppet Tesfaldet Negash.

Storskrakar

Under Allhelgonahelgen fiskar en flock med ca 300 storskrakar på Tavelsjön. Storskraken är en utpräglad sjöfågel som lever av fisk. Under hösten är det vanligt att storskrakar går samman i mycket stora flockar och fiskar på bredd i sjöarna.

Varje höst brukar sådana flockar hålla till några dagar i Tavelsjön. I år är flocken ovanligt stor och därför lättare att uppmärksamma. De besöker Tavelsjön för att bygga upp sig inför vintern, innan flytten går vidare söderut. Det är mäktigt att flocken rusa fram i bredd över vattenytan i sin jakt på fisk. De jagar fiskstimmen framför sig och dyker efter fisk hela tiden. I år har storskrakarna hållit till i hela norra halvan av sjön, mest kring Storön. På lördagen kom hela flocken väldigt nära land vid Näset, Lia och Svedjan. Den som var vid stranden kunde höra hur det riktigt brusade av vattnet. Under vintern kan storskrakar gå ihop i flockar om upp till tiotusen fåglar.

 

 

Anders Enetjärn