På annan plats på Bygdeportalen under By Tavelsjö har Mårten Edberg lagt upp en film från majbrasan 2018 i Tavelsjö med en del av Anders Enetjärns valborgsmässotal. Jag har lyssnat på talet och gillade det Anders sa så mycket att jag vill lägga upp hela talet med Anders goda minne. Så här nedan kommer hela talet efter Anders manuskript.
/Göran Sundqvist

 

Valborgsmässotalet av Anders Enetjärn april 2018

Tack för att jag får möjligheten att tala ikväll! Och stort tack till er som varje år arrangerar valborgsmässofirandet här i Tavelsjö. Vi är många som uppskattar det.

Nu kommer våren med storm. Aldrig har väl snön smält så fort! För en del av oss är det allra bästa vårtecknet att få höra storspovens underbara drillar. För er som inte känner igen den; storspoven är en fågel med långa ben, den är brunspräcklig och framför allt har den en lång, böjd näbb. Dessutom är den Västerbottens landskapsdjur.

Jag tror att våren uppskattar oss och Tavelsjöbygden alldeles särskilt mycket. För den har bestämt att storspoven ska ha en av sina allra viktigaste rastplatser just hos oss. På sin resa mot norr har storspovarna alltid rastat på Tavelsjöns is. Dessa fåglar - som kan bli upp till 30 år gamla – är konservativa och gör helst samma sak varje år. Så här års kommer de inpendlande under sena kvällar från byarna i bygden; Trehörningen, Hissjö, Haddingen, Flurkmark, Rödåsel med flera. De har varit där och ätit på åkrarna. Alla samlas de i en tät flock ute på sjöisen inför natten. Precis som vi med vårt Valborgsfirande så har de, storspovarna, en fin tradition varje vår.
Den första kvällen som de stod där i år, den 23 april, var de 24 individer. Som mest brukar de vara närmare 300, innan de successivt troppar av norrut. Några par blir kvar och föder upp sina ungar hos oss.

Det här med storspovarna säger en del om vår bygd, och den underbara natur som omger oss. Naturen är nog en del av det varumärke som vi som bor här vill vara förknippade med. Här finns sjön med sina stränder, sina öar, sina gråhakedoppingar, drillsnäppor och måsar, här finns det fina fisket och sommarens underbara bad, här finns bergen med sina utsikter, här finns alla stigar och småvägar som vi kan promenera, springa, rida och cykla på, och här finns det vackra öppna odlingslandskapet, de små åkrarna i alla byar kring sjön. Ni som varje år sköter odlingslandskapet är värda en stor eloge. Ni är en del av varumärket Tavelsjöbygden.

Men det är så många fler som förtjänar en eloge, eller ett unisont tack från oss som bor här eller på andra sätt tycker om den här bygden. Nu när de iskristaller som har varit isbanan i nästan ett halvår återgår i vattnets kretslopp tänker jag förstås på er som varje år ser till att vi alla kan glädjas åt isbanan - en fantastisk plats för både rörelse och möten. Men det är så oerhört många fler initiativ som bidrar till det gemensamma varumärket Tavelsjöbygden;
- här finns

 • skidspåren, både vid Klacken, på sjön och de som dras upp i de omgivande byarna
 • minigolfen, pizzabakningen, marknaderna och allt annat som erbjuds vid Sundlingska
 • föräldraföreningen med engagerade föräldrar som vill att vi ska ha en bra skola
 • Torrbergsstugan med fika under vinterhelger
 • skolbarnen som ordnar med disco och ibland fika på allmänna aktiviteter
 • sommarjobb på flera ställen för våra ungdomar
 • Wärdshuset, Blåeld, Ettings och Matboa
 • Oxvikens gård och Maries musteri
 • sparkarna som Hembygdsföreningen så frikostigt lånade ut
 • TAIK med träning för barn och vuxna
 • skoterleder som prepareras var och varannan kväll under vintern
 • SPF med aktiviteter för seniorer
 • en egen stor halvmara
 • TuRe som brottas med kommunen om att få bygga Kyrkbacken och driver en mängd andra frågor för bygdens bästa
 • kyrkans alla aktiviteter
 • ett nytt företagsnätverk
 • ett eget bredbandsbolag
 • en egen läkarcentral
 • och här invigs snart ett nytt projekt; TioTopparTavelsjö den 25 augusti

Jag skulle kunna hålla på länge, länge till. Jag har nog bara skummat på ytan. Gemensamt för alla de initiativ jag räknat upp – och alla de som jag inte nämnt - är att inte ett enda av dem gör sig själv automatiskt, eller av det offentliga. Vartenda ett kräver i stället enskilda individers engagemang. Allt det här som jag räknat upp – och allt det som jag inte har nämnt – det är det som gör Tavelsjöbygden till en riktigt bra plats. Alla våra engagemang, tillsammans med den här vackra naturen – det är Tavelsjöbygdens varumärke. Det står för ett värde, som till och med syns i värdet på våra fastigheter. Att bry sig om det gemensamma - och ha roligt under tiden - kan till och med vara att bry sig om sig själv.

Tack för alla initiativ som gör Tavelsjöbygden till en riktigt bra plats!

Om några dagar lättar storspovarna mot norr. De par som – sin vana trogen - blir kvar här kommer förgylla våra kvällar med sina drillar under hela sommaren. Redan i juli flyttar honorna tillbaka till vinterkvarteren, i augusti följer hannarna efter. I september har de sista storspovungarna lärt sig flyga och flyttar så mot vinterkvarteren i England. Om 6-7 månader kommer isen lägga sig igen på Tavelsjön.

Men innan dess väntar en lång, härlig, ljus och varm vår och sommar, här på latitud 64 grader Nord.

En riktigt trevlig vår önskar jag er alla.

/Anders