DSC 0653Karin Eriksson visar

Nästan hundra personer både gammal som ung kom till träffen som detaljplanering vid Umeå kommun bjudit in till. Arbetet med att ta fram en plan för centrala Tavelsjö presenterades av planarkitekt Karin Eriksson Hultén och planchef Tomas Strömberg.

Karin Eriksson Hulten gav en bakgrundsbeskrivning till planarbetet och ansökan från Tavelsjö och Rödåbygdens utveckling ekonomisk förening (TuRe) om detaljplan för området runt före detta Prästgården. Därför har detaljplanering vid Umeå kommun tagit fram ett planprogram, men för att få en helhetsbild omfattar det ett större område: från skolan till butiken Matboa.

Man har undersökt vilka möjligheter det finns för att bygga lägenheter mellan Matboa och kyrkan. Tanken med planen är att det ska vara möjligt att bygga hus med lägenheter för olika behov. Med fler lägenheter ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Äldre kan sälja villan till en barnfamilj men ändå bo kvar i bygden.

 

Möjlig Allhall

Man har även undersökt och tagit fram fem förslag på möjlig placering av en Allhall där tanken är att den ska bli en mötesplats för alla i bygden. Den ska kunna rymma många olika aktiviteter. Det var ett stort intresse och många bra förslag kom fram kring placeringen av Allhallen. Lars Erik Lauritz från TAIK sammanfattade "det finns många lägen för Allhallen som är ganska bra och det gäller att få fram det som är bäst och förverkliga det bästa av dessa även om det inte är optimalt"

Torbjörn Wennebro påpekade att utvecklingen av Tavelsjö centrum är inte bara till nytta för Tavelsjöborna utan det är till nytta för alla som bor i dom 80-tal byar runt om.

En del andra förslag som kom fram var behovet av fler platser på Sjöbacka. Nils-Åke Sandström hade tagit fram statistik på att det borde vara rimligt med 18 platser för att om möjligt täcka behovet.

Det finns även behov av småbåtshamn och uppläggningsplatser av båtar. Besökare i bygden efterfrågar även ställplatser för husbilar och husvagnar.

 

Nästa steg

Nästa steg är att nu ska underlaget kompletteras med synpunkter från mötet samt att det även behövs mer fakta kring trafikflöden och kommunens framtidsplaner med särskilda boendet på Sjöbacka.

Sedan ska planprogrammet ut på samråd och slutligen godkännas av byggnadsnämnden.

Efter det kan arbetet med detaljplan påbörjas. Så det är en lång process innan man kan börja bygga. Men, som Tomas Strömberg påpekade: "Det är den som ska bygga som bestämmer vad det blir. Plankontoret förbereder bara".

De som vill veta mera kan kontakta Göran Sundqvist eller P-G Olofsson

Text & foto:P-G Olofsson och Nils-Åke Sandström