DSC 4986 visar

Skjutsgruppen är en ideell förening med ett system som tidigare använts fram för allt för att samordna oregelbunden samåkning i huvudsak mellan städer. Be Green är ett EU finansierat projekt som arbetar bland annat för att fler ska välja att resa hållbart, text. Gå, cykla, åka buss eller samåka. Läs mer om vad du kan göra på: www.begreenumea.se 

Med samarbetet med Skjutsgruppen så vill man erbjuda boende på landsbygden i Umeåregionen och Örnsköldsviksregionen en bättre möjlighet att samordna resandet så att bilresandet kan bli mer effektivt genom att fler åker i färre bilar. Dels för vardagsresor till och från arbete men också för inköps- och fritidsresor.

Systemet består av ett dataprogram som man genom att registrera sig kan nyttja via nätet. Det fungerar både i datorns och mobilens webbläsare. Konversationer sker både på webben och som SMS och SMS:en kostar endast som vanligt sms i telefonen.

De funktioner som finns består i att man i systemet kan erbjuda andra skjuts eller be om skjuts vid en viss tidpunkt och vid ett visst tillfälle eller vid upprepade tillfällen. Det går också att skapa grupper för att åka på en aktivitet som flera är intresserad av. Gruppsystemet är tänkt att kunna användas av användare som har behov av någon gemensam transport. Det kan vara både små och specifika eller stora och allmänna grupper.

Det finns en inbyggd sökfunktion som gör att det är lättare att visa vilka skjutsar som är planerade och som kan vara intressanta för andra som behöver skjuts. Grupper som är upplagda visas och även den kollektivtrafik som kan finnas i närheten och mellan de platser som man vill åka.

För att samåkningen ska kännas trygg så visar systemet hur samåkarna känner varandra. Varje unik resa visar hur man känner varandra i första, andra, tredje, fjärde, femte eller sjätte led. Systemet bygger på att god kommunikation ska kunna upprätthållas mellan användarna i alla lägen men framför allt om förutsättningarna för en resa ändras.

Be Green erbjuder nu intresserade i Tavelsjöbygden att testa systemet innan det erbjuds till alla andra i regionen. Genom att gå in på www.skjutsgruppen.nu och registrera sig får man tillgång till systemet och kan börja testa.

För att kunna skapa grupper behöver man ta kontakt med Emma Ödling, 090-164967, 070-6361180, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  eller Ida Lundström, 090-164965, 070-6110088, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

------------

Bilden: Emma Ödling och Ida Lundström. Foto: Nils-Åke Sandström