Information från Michael Nordmark, Mickelsträsk

Jag har på senare tid befriat ett flertal datorer från falska Anti-Virus och falska säkerhets program.

Det programmen gör är att plantera en trojansk häst i datorn för kriminella ändamål. Ful programmen i sig har gått hyfsat bra att ta bort. Den planterade trojanen har däremot varit mycket besvärlig att få bort och krävt ett flertal olika specialprogram utöver Anti-Virus program.

Då det finns flertalet 'gratis' anti-virus program i omlopp har oseriösa personer och organisationer utnyttjat detta och gjort sitt 'eget' anti-virus program som egentligen har ett helt annat syfte än att befria datorn från skadlig kod.

Sunbelt har en lista över de till dax datum kända rogue anti-virus programmen som förekommer på nätet.

Se länk:

http://research.sunbelt-software.com/browse_library.aspx

Kan vara bra om vi alla fall kan försöka hålla borta sådana fulprogram inom TBN:s krets för att inte lasta ned vår lina i händelse av att kapade datorer i vårt nät skulle agera i kriminella botnets.

Gällande dator säkerhet kan informeras att jag uppgraderade till Windows Vista före semestern och kan väl bara meddela att många av de säkerhetsproblem som XP dras med inte existerar i detta operativsystem.

Jag tycker nog att det är det bästa operativsystem MS har framställt och kan verkligen rekommendera det varmt. Säkerhetsnivån har höjts avsevärt, vilket jag som är extremt fokuserad på
just det ämnet varmt välkomnar.

Naturligtvis krävs det mer av datorn, men det är ju en naturlig utveckling.

Hälsningar
/Micke