Viktig information till er som är anslutna till Tavelsjö ByaNäts bredband. Viktig information till er som är anslutna till Tavelsjö ByaNäts bredband - både som medlemmar vars fastighet är ansluten och som hyresgäster.

Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening har nu varit i drift sedan starten år 2002. Idag är vi drygt 600 anslutna fastigheter och fortfarande är det några till som ansluter sig varje år.

Vi har ett bra fungerande bredbandsnät med mycket bra kapacitet och hög tillgänglighet. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Och våra växlar (switchar) har nu fallit för åldersstrecket.

Mellan 1 juli -15 juli kommer därför utbyte av alla våra växlar (switchar) att ske. Detta kommer att leda till en del kortvariga avbrott.

Motivet är dels att dessa är upp till sju år gamla och faller därför för ålderstrecket, dels att de inte riktigt klarar av den tekniska utvecklingen som varit de senaste åren. Med detta kommer vi att få ett modernare, snabbare och ännu driftsäkrare bredband som kommer att stå sig väl i konkurrensen många år framöver.


Vad innebär detta i praktiken för oss som är anslutna?

Bytet av växlarna kommer att ske nodvis (= i allmänhet byavis) 1 juli -15 juli. När växlarna byts ut blir det driftavbrott för dem som sitter anslutna i noden. Avbrottet bedöms bli maximalt 8 timmar per nod (normalt sett kortare) och vi ska försöka hålla detta till dagtid.


Viktigt!

För att på en gång se att allting fungerar ber vi alla se till att under den här perioden ha strömmen påkopplad till mediaomvandlaren (dosan där fibern kommer in genom väggen).


Information läggs upp kontinuerligt på ByaNät-portalen

Inom kort kommer vi också att börja lägga ut information på ByaNät-portalen som visar vilka noder som ligger i läge för utbyte och preliminär tidpunkt för detta, samt efterhandsinformation när och var utbytena skett. Det innebär att det finns stor anledning att hålla sig ajour med vad som händer på www.tavelsjo.se

Eventuella frågor ställs till Göran Sundqvist – helst via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Det kommer att hända mer i höst ...

När vi fått alla växlar utbytta kommer det att hända en del till i höst. Det viktigaste är att de nuvarande IP-numren kommer att bytas ut och delas ut automatiskt.

Ip-numren kommer även i fortsättningen att vara fasta och publika, men delas ut automatiskt .

Utbytet innebär att alla datorer eller routrar måste ställas om så att dessa hämtar IP-nummer automatiskt.

Men detta blir alltså en senare fråga och mer information om detta inklusive bruksanvisningar kommer på ByaNät-portalen och även i brev direkt till alla medlemmar i Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening samt de som använder bredbandet som hyresgäster i en ansluten fastighet.

I samband med detta kommer vi även att gå över till av oss hyrd (egen) fiber in till Umestan och ta i drift ett nytt driftövervakningssystem för säkrare nätkommunikation.

Då börjar vi också tillämpa ett nytt avtal om internetaccess m.m. som vi tecknat med Bredband2. Till dess löper det nuvarande avtalet på - som även detta är med Bredband2.

Vi återkommer också vad allt detta innebär senare.

Ha därför för vana att gå in på ByaNät-portalen www.tavelsjo.se varje gång ni går ut på nätet!

Styrelsen för Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening