2016 08 12 Sebastian Sune och P G i Stärkesmark

- Det löper på bra med anslutningarna och folk är väldigt positiva och hjälpsamma. Det säger P-G Olofsson, Tavelsjö ByaNäts projektledare för ”Bredband till alla 2016-2018”, här till höger i bilden. Övriga är från vänster Sebastian Dahl, och Sune Karlsson.

-Det har varit ett fantastiskt stort intresse för vårt förmånliga bredbandserbjudande som gjorts möjligt via stöd från länsstyrelsen och Jordbruksverket. Det säger Hans Weinehall, ordförande för Tavelsjö ByaNät ekonomisk förenings styrelse. Sedan vi gick ut om erbjudandet om ”Bredband till alla 2016-2018” i april, har inte mindre än 193 anmält sig för att få bredband indraget. Det är många, även jämfört med de 700 anslutningar som Tavelsjö ByaNät redan har. Särskilt glädjande är att så många anmält sig från de helt nya områden som projektet gjort det möjligt ansluta. De kräver mer planering, men vi hoppas kunna starta grävjobben till nya områden nästa år.

Att göra en så pass stor utbyggnad är roligt, men ställer också stora krav på planering och projektering. Tavelsjö ByaNät måste upphandla tjänster och material, skaffa tillstånd från markägare och vägföreningar, även från Trafikverket i vissa fall. Arbetet med själva anslutningarna har redan påbörjats, med prioritering av områden där det är förhållandevis enkelt utifrån fiberkapacitet och befintliga tillstånd. Det är inte bara det geografiska läget, utan även vilka förutsättningar som gäller för de olika delområdena. Det kan till exempel krävas mer omfattande fiberdragningar för att öka kapaciteten till ett helt delområde innan fler kan anslutas.

Att dra in bredband handlar inte bara om projektering, planering och grävarbetet. När fibern är inne i huset, återstår kanske den mest komplicerade biten. Den kapacitetsstarka, men sköra fibern ska svetsas in och monteras i en särskild mediaomvandlare inne i huset som förvandlar ljus till elektriska impulser. Fibern som förmedlar de enorma informationsmängderna är också väldigt tunn. Det krävs en speciell utrustning för att svetsa samman. Här har vi mångårigt samarbete med professionella företag och deras medarbetare som hanterar detta på ett skickligt sätt. Det ska också monteras in switchar och göras korrekta inställningar i dessa och vårt övergripande system för att allt ska fungera som det ska.

Utveckling under 14 år

Tavelsjö ByaNät har utvecklats från att för 14 år sedan köpt bredbandsdragningar till idag en komplett verksamhet som på ett professionellt sätt projekterar, bygger och driftsätter bredbandsnät i vår bygd.

När tjälen och snön sätter stopp för årets grävsäsong, kommer arbetet med planering att dominera under vintern. Eftersom intresset varit så stort, kommer Tavelsjö ByaNät också att undersöka om vi kan sätta till ytterligare ett grävlag under 2017 och 2018.

Går fortfarande att anmäla sig

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig – antingen via den länk som fastighetsägare utan bredband fått via ett utskick, eller genom ett e-brev till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Alternativt ringer ni 070-3235614

Läs också mer om själva erbjudandet via denna länk.

 EU logga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några fler bilder följer nedan.

2016 08 12 Kvarnfors Stärkesmark

I Kvarnfors, Stärkesmark.

 

2015 09 10 Robert från Delta P G OlofssonP G OlofssonRobert från Delta AB verkar koka ihop fibern i pannan (han svetsar alltså). Foto: P-G Olofsson.

 

2015 09 17 Tryckning P G Olofsson

Ibland måste vi trycka oss under vägar och då beställs det hos en särskild firma. Är det Trafikverkets väg tar det en hel del tid innan tillståndet är klart. Foto: P-G Olofsson.

 

2016 08 12 Fiberrullar i StärkesmarkDet går åt en hel del fiber, slangar och varningsnät med söktråd i projektet ”Bredband till alla 2016-2018”. Foto: Mårten Edberg.