Centerkvinnorna i Umeå gjorde den 14 juni en bussresa med ett mycket intressant besök på Lanthandelsmuséet i Asplunda, Tallsjö. Det vackra gamla huset innehåller både lanthandel och en familjebostad på övervåningen.

När vi kom in i handelsboden kändes det som om man hade förflyttats nästan hundra år tillbaka i tiden och det är mycket som man minns från det man var liten. Det var en otrolig nostalgitripp!

Lanthandeln startades 1895 av OA Edman med hustru Eva. OA fick namnet Sockerkungen i Tallsjö eftersom han före första världskrigets utbrott hade insett att det skulle bli brist på socker och därför köpt upp tonvis med socker. Det var så mycket att väggarna bokstavligen bågnade. Nu blev det som han förutsett och beställningar kom från hela Norrlandskusten, ja, ända från Härnösand.

1922 övertogs lanthandeln av sonen Albert som drev den fram till 1950-talet. När han flyttade lämnades allt som det stod. Det året hade man sålt tonvis med amerikanskt fläsk och havre till hästfoder. Tallsjö var en centralort för skogsbruket som drevs med hästar.

När barnbarnsbarnet (till OA Edman) Agneta Renman och maken Kent köpte gården1998 blev Västerbottens museum intresserade och medverkade med experter för att restaurera huset.
Här finns en unik miljö med allt man kan önska sig och mer därtill, från gamla tider, allt väl bevarat, och det är verkligen värt ett besök.

Efter besöket i Lanthandelmuséet gick färden vidare till Fredrika och Budhastatyn som placerats på berget där Templet skall byggas.
Tyvärr regnade det där men man kunde ändå se att det ligger vackert med en underbar utsikt.