Lena Ek, en av centerpartiets kandidater i valet till europaparlamentet vill stoppa flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg.
Det är många som vill stoppa den märkliga flyttcirkusen där hela parlamentet skall flytta till Strasbourg en gång i månaden. Flytten tar tid både för parlamentariker och tjänstemän och dessutom vore det mycket bättre av ekonomiska och miljömässiga skäl om parlamentet fick ett permanent säte i Bryssel. Frankrike har dock hittills alltid använt sin vetorätt.

När Lena Ek var i Umeå i måndags berättade hon bland annat, att hon i ett brev till Frankrikes president Sarkozy föreslagit att parlamentet i Strasbourg i stället görs om till ett museum över EU:s historia och utveckling och ett centrum för Europas ungdomsparlament. Jag hoppas verkligen att hon lyckas.

Lena Ek är vice ordförande i den liberala partigruppen inom EU och sitter i det tunga industriutskottet där de viktiga energifrågorna hanteras. Hon var själv med och slutförhandlade klimatfrågorna med ministerrådet i höstas och ser fram emot höstens toppmöte i Köpenhamn. Hon är ocså vice huvudförhandlare för EU:s handel med utsläppsrätter som är ryggraden i EU:s klimatpolitik, gruppledare i klimatutskottet som har tagit fram EU:s gemensamma hälsostrategi och idégivare till EU:s jämställighetsstrategi.

Jag tycker att det är mycket viktigt att den vi röstar in i EU-parlamentet, verkligen åstadkommer något, inte en som bara sitter och kritiserar.
Det är också viktigt att ledamöterna öppet kan och vill redovisa vilken politik de kommer att stödja.

Jag har i TVs utfrågningar hört skrämmande exempel på EU-kandidater som endast har en enda fråga som de är intresserad av och inte har någon uppfattning eller inte vill redovisa vad de tänker göra i andra frågor.

Piratpartiets kandidat kunde inte, eller ville inte ens tala om vilken grupp i parlamentet han skulle stödja om han skulle bli invald.
Jag kan absolut inte tänka mig att rösta in någon som bara har en fråga som de tänker bevaka och inte ens kan redovisa vilken grupp som de kommer att stödja. Det vore fruktansvärt att med min röst välja in någon som kommer att stödja skumma grupper som motarbetar demokratin.
Det är viktigt att rösta men det är också mycket viktigt att inte släppa sin röst till någon som kanske använder den till att skada demokratin.
Nils-Åke Sandström (c)
Tavelsjö