Nu när valet till EU-parlamentet är klart kommer valresultatet och det låga valdeltagandet att analyseras och kommenteras. Därefter blir det troligen tyst om EU i nästan 59 månader tills frågan väcks på nytt och man börjat bli orolig för det svaga intresset för det kommande valet till Europaparlamentet 2014.

Den media skugga som verkar finnas över EU-frågorna är märklig när alla samtidigt är överens om att allt mera av de vardagsnära frågorna avgörs i Europaparlamentet, och det är verkligen inte konstigt att få bryr sig om att rösta när det är så tyst mellan valen.

Det finns nästan ingen massmediebevakning. och vi får inte veta något om hur de parlamentariker som vi eller andra valt sköter sig och hur de agerar i olika frågor. Om EU-politiken bevakades bättre skulle det tydligt framgå vilka av de invalda parlamentariker som verkligen åstadkommer något och som också får förtroendet att vara förhandlare i viktiga frågor, medan andra parlamentariker mest är passiva och trycker, ibland trycker de på knappar, men vad de tycker och vad de trycker får vi aldrig veta.

Visst kan man skylla en del på parlamentarikerna själva och de politiska partierna, att de inte lyckas föra ut frågorna, men dagstidningarna, SR och SVT skall väl inte nöja sig med att vara partiernas megafoner.

Ibland kommer det små reportage eller notiser men det är ofta små hemma-hos reportage när parlamentarikerna besökts av sina partikamrater som rest till Bryssel, eller om någon bor i husvagn, eller något annat tokigt men det är ju helt ointressant för de allra flesta.
En viktig fråga som mycket sällan diskuteras är vilken partigrupp som parlamentarikerna ansluter sig till och därigenom stöder. Piratpartiet hade dagen efter valet inte bestämt och redovisat vilken partigrupp, som de skall ansluta sig till. I en radiointervju sade deras representant att deras bud till grupperna som de eventuellt kommer att ansluta sig till var, att de i integritetsfrågor skulle rösta efter sitt eget program, i andra frågor var de beredd att följa gruppen, som de ansluter sig till.
Jag undrar om de som röstade på piratpartiet insåg att de gav politisk carte blanche i alla andra frågor när de röstade på piratpartiet.

En bättre bevakning av europaparlamentet kommer att väcka större intresse för EU-frågorna vilket leder till ökat valdeltagande. Röstandet blir mera seriöst vilket gör det svårare för missnöjespartier och enfrågepartier att vinna mandat.

Nu står vi inför en ny mandatperiod och nu är det dags för bättre bevakning av de parlamentariker som valts in.
Nils-Åke Sandström
Tavelsjö (tidigare kommunfullmäktigeledamot C)
(Publicerat i VK den 17 juni 2009 )