Förra veckans allvarliga turbulens i USA: s bankvärld har skakat om hela världens finansmarknad.
Kanske lyckas man hejda krisen genom att centralbankerna går in och låter skattebetalarna ta smällen men jag förmodar att de som egentligen förorsakat krisen kommer att klara sig lindrigt undan. De som under några år säkert har framstått som lysande stjärnor genom att de lyckats placera så många hundratals miljarder dollar. Troligen har de därmed fått fantasisummor i bonus trots att det var lån som placerats utan tillräcklig säkerhet. Jag tror att det är systemet med bonus som förorsakar många kriser i företagen.
Det som man förväntar sig av bra företagsledning är att de fattar kloka och långsiktigt hållbara beslut. Att då med ett bonussystem belöna företagsledare som försöker chansa på tillfälliga vinster och kursuppgångar är förödande. Många minns säkert hur förre ABB-chefen Percy Barnevik plundrade sittföretag ABB genom att ge sig själv flera hundra miljoner kronor i bonus och avgångsbidrag innan han slutade. Efteråt har det ju visat sig att han inte var någon särskilt bra företagsledare, många av besluten han genomdrev var synnerligen skadliga för företaget. Exempelvis var ju företaget Combustion Engineering, på grund av asbestskadeståndskraven, en ”Svartepetter”, redan när han köpte det, vilket han kunnat förstå om han inte varit så förblindad av sin iver att få företaget att snabbt växa.

Rimligen borde det inte vara tillåtet att ge sig själva och sina ryggdunkande kompisar sådana fantasibelopp, men sedan borde det också rimligen vara en karenstid på kanske 10 år innan bonusar kan betalas ut. Då hinner man se facit, var det rätt beslut som togs av företagsledningen eller gav det bara tillfälliga vinster som senare ledde till stora förluster..
Detta kunde förhoppningsvis minska den fartblindhet som drabbat många företagsledare.
Det är skrämmande att företagens, bankernas styrelser kan roffa åt sig så enormt stora belopp med ett förfarande som skulle leda till allvarliga påföljder och fylla fängelserna om det inte var så, att de sitter i toppen och kan styra reglerna. Jag tror att det är nödvändigt och mycket hög tid att styrelserna rycker upp sig och inför ett regelsystem som förhindrar det värsta rofferiet.
Nu har det tydligen väckts en debatt i USA om styrelsernas ansvar och det är hög tid att den debatten även kommer igång i Sverige eftersom samma problematik även finns här.
Många är idag mycket upprörda över rofferiet som pågår och det är därför viktigt at företagens styrelser och chefer inser sit ansvar, skärper sig och skapar regelverk som förhindrar rofferiet. Eftersom det i slutändan oftast är samhället och skattebetalarna som får betala slutnotan behövs också en striktare lagstiftning.

Tavelsjö den 22 september 2008

Nils-Åke Sandström

-----------------------------
Infört i VK Debatt den 29 sept 2008