Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström försöker i ett inlägg VK den28 oktober förklara varför han vill flytta biblioteket från dess nuvarande idealiska placering i centrum ner till älven.
Jag finner dock inte att han redovisar några bärbara argument för en flyttning. Den positiva historiska utvecklingen han hänvisar till visar ju i stället vilken ide-alisk placering biblioteket har idag.

Bibliotekets utveckling har varit fantastisk sedan det flyttades och jag tror att även Tomas Wennström inser att denna ut-veckling aldrig kunnat ske på bibliotekets gamla plats oavsett hur stora och fina lokaler det än haft. Detta visar därför i stället vilken betydelse det centrala läget haft för biblioteket och att då flytta det till ett läge som inte är lika centralt och lättillgängligt för alla vore förödande.

Biblioteket har i dag ett oslagbart läge, mitt i centrum och strax intill Vasaplan, som är centrum för kollektivtrafiken. För äldre och handikappade betyder detta oerhört mycket. För många av dem skulle det långa avståndet ner till älven bety-da att de inte på egen hand kan ta sig till biblioteket.

Jag tror att ett bra bibliotek är oerhört betydelsefullt för att väcka människors intresse för all kultur och därför är det så oerhört viktigt att det är lättillgänglig. Och då är utan tvekan nuvarande läge oslagbart.

Att koncentrera all kultur till ett speciellt kulturhus och placera biblioteket där kan i stället verka avskräckande för folk som inte upplever sig tillhöra kulturfol-ket, och som bara vill låna en bok.

Wännström pekar på att det är svårt att i nuvarande läge klara av det stora lokal-behov som finns. Givetvis bör man frilägga andra uthyrda lokaler så att de blir tillgängliga för biblioteket samt göra tillbyggnaden ovanpå ljusgården, men man bör väl också kunna förlägga en del verksamhet i Folkets hus där kommun redan betalar stora belopp för att täcka underskottet.

Det är viktigt att kunna utveckla bibliotekets verksamhet men det betyder själv-fallet inte att all kulturell verksamhet behöver koncentreras till ett enda hus. Kul-turen bör i stället spridas så att den blir lättillgänglig för så många som möjligt. Särskilt viktigt är det att spridda barn och ungdomsverksamheten till olika stadsdelar för att nå ut till nya grupper. Det är en mycket stor fördel för föräldrar att inte behöva skicka ner barnen till centrum för att få del av kommunens kul-turutbud.

Genom datoriseringen av bokbestånd och utlåning finns det stora möjligheter till samarbete mellan stadsdelsbiblioteken. Detta sker redan idag och det är viktigt att det utvecklas mera och att det integreras med universitetsbiblioteket.
Att få ett nytt kulturhus kan kanske upplevas som en fjäder i hatten för några i kulturnämnden och som kan visas upp som ett bevis på kulturens plats i Umeå men jag tycker att det är viktigare att sprida kulturen, nå ut och göra den lättill-gänglig för alla.
Tavelsjö den 29 oktober 2008
Nils-Åke Sandström
Centerpartist.
Inlägget publicerades i VK den 31 okt 2008