Enskilda vägar, en viktig del av vårt vägnät.

Socialdemokraterna vill minska statsbidraget till enskilda vägar.

I förra årets budgetmotion ville de minska anslagen med sammanlagt 1 miljard på tre år till enskilda vägar, kommunala cykelinvesteringar och insatser för funktionshindrade i trafiken?

De innebär troligen att de vägar som de flesta av oss använder när vi skall hälsa på våra anhöriga som bor i byar inte kan få det underhåll som be-hövs. Vägar som vi kör när vi skall komma ut till resmål som inte ligger vid allmän väg.

Många vet nog inte vad som menas med enskilda vägar och tror kanske att det bara är korta vägsnuttar som går fram till några få fastigheter men det är faktiskt mycket stor del av vårt vägnät som är enskilda vägar.

Sveriges vägnät har 98 000 mil statliga vägar och 280 000 km enskilda vägar, av dem får 75 000 km statsbidrag eftersom de har stor betydelse för allmänhe-ten. Ofta är det den sista sträckan innan man kommer in till mindre byar. Ibland förbinder de olika vägar och byar, och används för att man inte skall behöva köra stora omvägar.

De är mycket viktiga för dem som skall åka ut i naturen för att plocka bär, hitta badplatser eller hälsa på släktingar och vänner i byarna.
Det är alltså inte bara de som bor vid enskilda vägar som använder eller har nytta av dem.

De utgör en mycket viktig del av vårt vägnät. Men det är de som bor vid enskilda vägar som har ansvaret för dem vilket självklart medför stora kostnader och stora personliga insatser.

Utanför tätorterna är det på många håll så att majoriteten av befolkningen just bor vid enskilda vägar och det läggs ner mycken möda gratis att hålla vägarna farbara bland 10 000-tals ideella medlemmarna i vägföreningar och samfälligheter. Statsbidrag utgår men det räcker inte till utan det är de som bor och direkt berörs som belastas med stora kostnader.
Det är en viktig fråga för alla, inte bara för de som bor intill de enskilda vägarna utan för alla.

Jag vill därför fråga socialdemokraterna och deras stödpartier, hur ställer Ni er till frågan: Om olyckan skulle vara framme och Ni vinner nästa val, kommer Ni då att minska statsbidraget till enskilda vägar?
Nils-Åke Sandström
Tavelsjö