Välkommen till Bygdeportalen. Här hittar du information om Tavelsjö- och Rödåbygden samt angränsande byar. För mer information om sidan klicka här

Byggfirman T.O.P.-byggen, som ägs av Örjan Persson och Ingemar Teglund, har köpt mark ovanför skolan i Tavelsjö by och en detaljplan för åtta villor är upprättad.

Örjan Persson har länge funderat på att bygga i Tavelsjö by.

–Som privatperson började jag redan 1996 att undersöka möjligheterna, men då lät det lite tveksamt från kommunen. Nu med T.O.P.-byggen, som går bra, har förutsättningarna ökat, säger Örjan Persson.

–Jag vill också bidra till att utveckla bygden. Och då handlar det om att inte bara stå och prata – man måste gära något också, menar Örjan Persson med eftertryck.

Örjan Persson har bott i Tavelsjö by sedan han flyttade dit som tvååring 1967 och kärleken till bygden är stor.


T.O.P.-byggen sätter upp husen

Tanken som gäller idag är att T.O.P.-byggen ska sätta upp husen, sannolikt mot färdiga kontrakt med den kommande ägaren. Först kommer antagligen Örjan och Nina Persson att bygga sitt eget hus och sälja det som de redan har i Tavelsjö. Tempot på byggandet kommer i mångt och mycket att avgöras hur stort intresset blir.

Och intresset verkar vara rätt stort. Örjan Persson säger att det är en hel del som ringt och hört av sig, många är yngre med anknytning till bygden.


Byggstart våren 2006

Umeva kommer att gräva in vatten och avlopp efter nyår, så under våren 2006 drar sannolikt det första bygget igång. Tomterna är på allt från 1250 till 2500 kvadratmeter. Husen blir enplanare med en bostadsyta på ca 170 kvadratmeter plus garage och förråd.

-Jag hade tänkt mig att husen ska byggas med likadan arkitektur – med vissa variationer, säger Örjan Persson.


Det kommer mera??

När området med de 8 villorna är klart kan det komma att bli mer.

-Jag skulle vilja att det blev fler hus, men att det beror ju på en massa omständigheter och sådana planer kan gå lås, säger Örjan Persson.

-Inte minst beror det på vilken inställning Umeå kommun har, och där finns det redan markerat i detaljplanen att det kan bli aktuellt med mera bebyggelse norr om området – om det är möjligt att köpa marken, säger Örjan Persson.

BYANÄT planerar att senare presentera ritningar på husen.

Fler bilder - bland annat på detaljplanen och vyer från tomtområdet kan laddas ned här. (pdf-fil).

Text och foto: Mårten Edberg