Umeå SPF:s månadsmöte gästades av Arkitekt Sören Burman som berättade om händelser ur sitt yrkesliv.

Före det hälsade ordförande Sten Lindberg medlemmarna välkommen och överlämnade mikrofonen till det egna husbandet som spelade och ledde allsång.

Sören Burman berättade om sin uppväxt i ett berättarområde mellan Burträsk och Skellefteå. Pappan tyckte att tandläkaryrket vore lämpligt men det blev arkitektutbildning i stället.

Arbetet som arkitekt innebar många andra uppdrag än att sitta vid ett ritbord bland annat som tjänsteman i bygglovsärenden. Ett av de mera dramatiska var ett överklagande av svartbygget i Myrbäck. Även handläggningen av bygglovet för ”Blå ängeln”, Umeås första porrklubb, under sextiotalet blev dråpligt.

Byggnadsnämnden försökte först hindra verksamheten genom att vägra byggnadslov, men efter att en advokat hotat med att nämnden då skulle få betala skadestånd gav byggnadsnämnden bygglov.

Intresset och underlaget visade sig vara för lågt varför klubben stängde efter två månader. För att en sådan verksamhet skulle vara lönsam borde invånarantalet uppgå till omkring 200 tusen. Vi får väl se om klubben uppstår när Umeå nått målet om ett antal år.

Sören berättade även om den äventyrliga resan till Italien, för medverkan att uppföra småhus i ett jordbävningsdrabbat område. Byggandet blev inte av eftersom maffian hindrade svenskarna att köpa cement som behövdes till plintarna som husen skulle stå på. Sören berättade med stor humor om deras dramatiska möten med Maffiabossen.

Efter dessa intressanta och roliga berättelser var det tid för kaffe med smörgås och god kaka, lottförsäljning och kort information av ordförande.

Efter dragning på lotterna tackades Sören Burman med blommor och applåder och Sten tackade även medlemmarna som mött upp.