Efter att ordförande Sten Lindberg hälsat välkommen överlämnade han ordet till Lars Erik Edlund som med ord och bild berättade om olika ortsnamns och även andra ords uppkomst och betydelse.

Han berättade om sin forskning och sin bok ”Språken i Sverige”. Likväl som att svenska talas i andra länder till exempel Finland, Estland och Amerika, talas andra språk i vårt land.

I Sverige är på nästan alla orter svenskan ett majoritetsspråk men även minoritetsspråken är ofta förekommande på bl.a invandrartäta orter. Edlund, som är en engagerad och mycket vetgirig forskare berättade att under en hel sommar forskat på ordet siklöja.

Avslutningsvis fick vi veta att Umeå betyder: den rytande älven. Efter den uppskattade föreläsningen blev det kaffe med smörgås och kaka, lotteriförsäljning och allsång.

Ordförande informerade från distriktsårsmötet som hållits i Umeå och trafikansvarige Egon Ögren talade om vikten av att använda cykelhjälm inte minst för seniorer.

Innan månadsmötet avslutades förrättades dragning av lotteriet och på ifyllda och inlämnade motionskort. Tre glada motionärer gick hem med varsin trisslott. Sten tackade föreläsare och åhörare för en trevlig månadsträff och påminde om lördagens fest, ett samarrangemang med övriga SPF föreningar i Umeå området, och om nästa månadsmöte.