Umeå kommun har ställt upp ett glashus på Rådhustorget inför kurturhuvudstadsåret 2014. Olika aktiviteter pågår i glashuset mest hela tiden. Pensionärsorganisationerna i Umeå fick under vecka 48 'rå om' huset.

Torsdagen den 2 december var avsatt för SPF:s räkning. Det betydde att Umeföreningarna skulle ordna ett program för dagen. Från Umeå Norra deltog Maj Britt Näslund och Gerd Brodin.

Maj Britt läste från den bok hon skrivit om sig och sitt liv. Bland annat fick vi ta del av hur det gick till då hon föddes. Hon föddes hemma Öst i byn. På den tiden gjordes inte exakta noteringar om födelsetidpunkten utan Maj Britt föddes mellan 'pären och krämen'. Maj Britts dikt om hur det är att bli pensionär var både rolig och tankvärd.

Gerd läste på dialekt olika berättelser bl a om pojken som skulle köpa julklappar för en huggen julgran.

Gerd beskrev med inlevelse hans vedermödor. Hur han tillsammans med sin pappa huggit en julgran och sålt den men tappat bort femkronorssedeln, som han fått i betalning. Lyckligtvis hittade han en ny gran att sälja. Berättelsen slutade med att han glad kom hem med julklappar till far, mor och syskon. En lämplig berättelse så här inför nutidens jul med dess överflöd.

Maj Britt och Gerd gjorde utmärkta insatser och det är SPF Umeå Norra mycket stolta över.