Det blev tre fantastiska dagar med fint väder, ett fullspäckat program med många sevärdheter och kulturupplevelser i trevligt sällskap och med god mat. Vi var 30 personer förutom busschauffören Eskil Burström och vår professionella guide Eva Sigurdh.

Du kan se fler bilder om du klickar här
Och sedan läser vad som hänt i Umeå Norra.

Första dagen besökte vi Storforsen 4 mil nordväst om Älvsbyn som är Nordens största obundna fors med en total fallhöjd av 82 meter på 5 km. De sista 2 km har en fallhöjd på 60 meter. Det var en otroligt vacker 2-kilometers promenad på ramper och spänger som gick runt små fall och grytor över hällar och nästan ut i den skummande och dånande forsen.
I Vuollerim besökte vi ett arkeologiskt museum, blev guidade och fick se ett bildspel om Björnkvinnans rike som berättar om hur folket levde här på stenåldern för 6000 år sedan. Här finns faktiskt lämningar som är bortåt 10000 år gamla.
Nästa dag var det dags för Ajtte-museet i Jokkmokk där Maja-Stina visade oss runt och berättade om Samernas historia. Här har man återskapat väldigt mycket av deras kultur, dräkter och slöjd. Vi fick också här se en film, om Renens år.

Sedan bar det av till Porjus där vi blev guidade i gamla vattenkraftstationen från 1910. Det byggdes av 1000 personer för att elektrifiera malmbanan. Ett antal ”rallare” fick gå de fem milen från Gällivare till Porjus med 40-50 kg i en bärsele på ryggen tills järnvägen var klar och man kunde frakta godset på denna. Det sägs att Tor Nordstrand en gång bar 110 kg. Totat fraktades 6000 kg på detta sätt. Kraftverket byggdes på fem år och inom budgeten som var 10 miljoner kronor. Det invigdes av Gustav V som tryckte på en knapp i Stockholm. Vi fick åka ner 50 meter under jord för att se de väldiga turbinerna som nu inte längre är i drift.

Vi besökte en viltaffär och senare på kvällen fick vi se fantastiskt vackra bilder från Sarek av Edvin Nilsson, tidigare parkvakt där.
Sista dagen började vi med ett besök på Jokkmokks tenn där vi fick en beskrivning av hantverket samt demonstration av gjutning, trycksvarvning, smide och gravyr. För några år sedan hade man haft besök av en delegation från USA. De köpte ingenting men efter någon tid kom en provbeställning på 300 000 kosor vilket ju var omöjligt att leverera, de hade nog inte insett att det var rent hantverk och ingen massproduktion.

Vi besökte även Bodens Försvarsmuseum som är norra Sveriges modernaste museum med interaktiva utställningar beläget på A8:s området. Här fick vi en beskrivning av Svensk försvarshistoria från 1800-talet och framåt. Sist åt vi en god middag i Överläkarvillan på Furunästet i Piteå innan vi trötta och mycket nöjda ställde kosan mot Umeå.

Ordförande Sten Lindberg framförde gruppens Tack till Eskil och Eva som lotsat oss igenom så många upplevelser.