Verksamhetsberättelse 2013

 
häst

 

Vagn

 

Julen dansades ut den 13 januari

Julen dansades ut söndagen den 13 januari, på Tjugonde dag Knut, i Tavelsjö bygdegård. Först hölls ett dockspel av Sonja Vilson, därefter var det dans kring granen och så kom Tomten på ett besök och hade med sig strutar till alla barn. Det kom 33 barn och ett oräknat antal vuxna. 

Julutdansning

Foto: Corina Selberg. Se fler bilder på www.tavelsjohembygdsforening.se

 

Årsmöte hölls den 28 februari

Årsmötet hölls den 28 februari i Talmansrummet, Tavelsjö bygdegård med tio deltagare. Mötet inleddes med att vi fick lyssna till Eric Johansson som berättade om sin bok ”Åliden En liten by i Umeå socken”. Mycket intressant och fängslande. Inte minst de kortfattade dagboksanteckningarna som Erics far gjorde 1925 till 1955.

Några exempel från 1928:

19/7 Gustav målar taket

21/7 tapetsering

25/8 Ludvig A här och sätter in radio, min 31-årsdag

4/9 kallt, minus 4 gr

4/11 hör högmässa från Stockholm i radio, bra ljud

Boken omfattar tiden från 1820-talet fram till våra dagar och innehåller en mängd foton, kartor och artiklar.

 

Rolig dans i Tavelsjö den 13 april till Mickes kultisgäng

Lördagen den 13 april var det dans i Tavelsjö bygdegård till musik av Mickes kultisgäng. Det kom 59 betalande. Så här skrev vi i utvärderingen efteråt: ”Mycket roligt, mycket trevlig stämning, bästa dansen hittills. Anna-Karins mamma Linnéa hade bakat mycket goda och snygga bullar. Till nästa dans ska vi komma ihåg plastmuggar och tuschpenna, nu blev det många dricksglas att diska.”

 

Valborgseld

Den 30 april tändes en eld vid Tavelsjöns strand. Talet till våren hölls av Thomas Degerman och Vårkören sjöng. Det hade kommit minst 150 personer trots regn och hagel tidigare på dagen. Detta är ett samarrangemang mellan Tavelsjö församling, TAIK, Tavelsjö bygdegårdförening och hembygdsföreningen.

 

Frukost med pioner den 9 juni

Den 9 juni hölls en frukostföreläsning med Åke Holmqvist, Sällskapet trädgårdsamatörerna, som visade många fina bilder och talade intressant om pioner. Det kom 25 personer som fick börja med att äta en god frukost som trädgårdsgruppen hade ordnat. Det var hembakat bröd, hemgjord mysli, egen sylt m.m. Åke hade med sig små pionplantor som gåva till deltagarna efteråt. Frukostföreläsningen hölls i bygdegården.

 

Vandring på nya kyrkogården den 16 juni

Söndagen den 16 juni var det kyrkogårdsvandring på nya kyrkogården i Tavelsjö. Så här skrev och fotograferade Nils-Åke Sandström om årets vandring på tavelsjöhemsidan: ”Tavelsjö Hembygdsförening genomförde nyligen i strålande sol den traditionella kyrkogårdsvandringen på nya kyrkogården i Tavelsjö under ledning av Rolf Appelblad och Gunilla Vigren. 

Kyrkågårdsvandring

Det var cirka 30 deltagare och alla bidrog till att vandringen blev en fin kulturhistorisk upplevelse där deltagarna berättade om livsöden, skrönor och släktförhållande som belyste gångna tiders situationer i Tavelsjöbygden”.

 

Railway Statement spelade på Sundlingska gården 16 juni

Railway Statement spelade på Sundlingska gården den 16 juni till sommarens ära.

Railway statement

Bandet spelar en blandning av country, rock och bluegrass. Inte mindre än 70 personer i alla åldrar kom och lyssnade till den svängiga musiken. Glass från Glassbonden och fika såldes i pausen. Foto: Nils-Åke Sandström.

 

Friluftsgudstjänst och första sommardansen den 23 juni

Den 23 juni var det dags för friluftsgudstjänst och den första av sommarens gammeldanser på Sundlingska gården.


Friluftsgudstjänst

Thomas Degerman predikade utifrån texten på Johannes döparens dag och Umebygdens spelmansgille spelade både till psalmer och senare till logdansen. Vi bjöd på fika.

 

Gammeldans alla söndagskvällar till och med den 11 augusti

Åtta söndagskvällar var det gammeldans på Sundlingska gården. Varje dans inleddes med en timmes utlärning av Rolf Appelblad. Uppskattat och välbesökt. Följande gillen och orkestrar spelade: Umebygdens spelmansgille, Mickes Kultisgäng, Umeå spelmanslag, 'Hänna ge vi' Skellefteå spelmansgille, Lycksele spelmansgille och Sten-Åkes Trio, några spelade flera gånger.

 

Sambamusik till Tavelsjö halvmarathon den 17 augusti

Hembygdsföreningen stödde Tavelsjö halvmarathon den 17 augusti genom att bekosta sambaorkestern Ume Batucada som förhöjde stämningen vid startområdet . Det är TAIK som arrangerar loppet som genomfördes för andra gången.

 

Trädgårdspromenad med Ulrika Forsberg 18 augusti

Söndagen den 18 augusti var dt trädgårdspromenad. Det blev ett välbesökt arrangemang med 35-40 deltagare som fick lyssna till trädgårdsarkitekten Ulrika Forsberg och gå runt i några olika trädgårdar i Tavelsjö. Avsikten var inte att visa upp perfekta trädgårdar, utan istället att se olika idéer och lösningar hos olika trädgårdsintresserade tavelsjöbor.

 

Kärvar den 5 september

Ett litet gäng åkte till Forslunda den 5 september för att skära havre och binda kärvar tillsammans med Grubbe scoutcår. Ett antal aktiviteter till under hösten krävdes för att hänga upp kärvarna på storhässjan i Norrfors, hämta ner dem efter torkning och sedan skära till dem. Sedan såldes kärvarna på Sundlingska gårdens julmarknad.

 

Skördemarknad 15 september

Den 15 september hölls skördemarknaden på Sundlingska gården. Besökarna kunde  åka hästskjuts (se bilder på framsidan), klappa lamm, se på fårklippning och se ull spinnas. Lokalproducerade grönsaker, bröd från bagarstugan, sylt, fika med hembakad kaka, korv med bröd, smycken - det fanns mycket att välja på för besökarna.

Fårklippning

Foto: Corina Selberg. Se fler bilder på www.tavelsjohembygdsforening.se

 

Teaterföreställningen Minneskoden den 27 oktober

Söndagen den 27 oktober kom Ögonblicksteatern till Tavelsjö, med föreställningen Minneskoden. Det var enligt publiken en jättebra teater- också för vuxna. Tyvärr var det inte så många som kom - 14 personer inklusive några från styrelsen.

 

Dans i Tavelsjö 16 november

Lördagen den 16 november var det åter dags för Mickes kultisgäng att bege sig till Tavelsjö. Över 60 betalande kom. ”Jättelyckat” var omdömet efteråt både från publik och arrangör.

 

Pyssel i bygdegården den 17 november

Pyssel i Tavelsjö bygdegård med Tiina Kumpula söndagen den 17 november blev en rolig aktivitet. Det var fritt pysslande och alla fick ta för sig av knappar, glitter, burkar, limpistoler med mera. Fika såldes. Det kom 13 barn och ett antal föräldrar.

 

Tavelsjö gamla kyrkogård – studiecirkel och hemsida

Arbetet med hemsidan för Tavelsjö gamla kyrkogård har fortsatt under året. En studiecirkel träffas lite oregelbundet för att samla in och fylla på med mer information, och ha träffar med teman om historia från olika delar av bygden.

Hemsidan har följande webbadress: www.tavelsjohembygdsforening.se/gamlakyrkogarden

 

Styrelsen

Styrelsen för Tavelsjö hembygdsförening har under år 2013 bestått av:

 

Susanne Liinanki (ordförande)                               

Rolf Appelblad

Karin Ågren (kassör)

Lisbeth Berglund            

Anna-Karin Edberg

Lillemor Grahn                

Ingrid Olofsson

Corina Selberg

Britt-Inger Jonsson

Lena Alwerud (sekreterare)

 

Revisorer

Eva Gotthardsson och Ann Louise Grehn har varit revisorer och Gerd Sundqvist har varit revisorssuppleant.

 

Valberedning

Valberedningen har bestått av P-G Olofsson och Ann Louise Grehn.