'Ett bondeår under 1920 - 30-talet'

Elisabeth Rosendahl visar bilder på Göte Johansson målningar från Svedjan i Tavelsjö. Det hela går av stapeln i Tavelsjö bygdegård söndagen den 11 februari kl 18.00. Fri entre.

Alla är hjärtligt välkomna hälsar Tavelsjö hembygdsförening.


Läs mer om Götae Johansson:

Göte Julius Johansson (1919 -1984).

Göte var son till Per och Amanda Johansson. Han växte upp i ett jordbrukarhem i Svedjan, Tavelsjö och var yngst av fem syskon. Redan som barn var hans stora intresse att rita och måla. Det vittnar bl.a. hans gamla skolböcker om, vilka är fulla med skisser och teckningar.

När Göte var 14 år dog hans mamma och han fick då ta ett större ansvar hemma på gården. Han fick möjlighet att fortsätta arbetet på gården, men valde att flytta till Stockholm för att jobba med reklam och gå konstutbildningar.

P.g.a. sjukdom fick han avbryta sina studier och flytta ”hem” till Västerbotten.

I slutet av 40-talet bosatte han sig i Lycksele, där han öppnade en reklamfirma (Jobo-Ateljen). Han gifte sig med Karin (född Forsgren) och de fick två döttrar. På mitten av 60-talet byggde de en sommarstuga i närheten av barndomshemmet i Svedjan. Där tillbringade familjen mycket av sin lediga tid.

I början av 70-talet blev Göte sjukpensionär och återupptog då sitt målande. Han inspirerades av sin barndom och den miljö han växte upp i. Med hans ”fotografiska” minne illustrerade han många människor och miljöer från Tavelsjö under 20- och 30-talet.

Många av dessa tavlor samlades till en utställning ”Ett bondeår” som våren 1984 visades på Västerbottens läns museum. Utställningen visades också i Tavelsjö bygdegård i samband med återinvigningen av Bygdegården hösten 1984.

Många av Götes motiv blev också julkort och trycktes upp av Esselte förlag.