SPF Umeå Norras månadsmöte i Flurkmarks klubbstuga gästades av skidlegenden Martin Lundström.

Martin, 92 år ung, föddes i Tvärliden, Norsjö och växte upp i en småbrukarfamilj med 11 syskon.
Vintertid var det på skidor skolvägen till Risliden avverkades. Martin började som ung tävla i Norsjö och för att ta sig till tävlingarna tog han skidorna på cykeln för att på det viset ta sig de 17 kilometerna till Norsjö.

Under militärtjänsten upptäcktes att Martin hade drabbats av lungtuberkulos och blev därför intagen på Österåsens sanatorium utanför Sollefteå.

Efter det flyttade han till Umeå och fick anställning på Monark och värvades så småningom till Umeå IFK.

1948 var det dags för deltagande i olympiaden i S:t Moritz.
Olympiaden följdes av VM tävlingar och andra utmaningar. 2 guld och 1 brons från 2 olympiader och 1 VM guld trängs på prishyllan med alla andra utmärkelser. Några stora pengar fanns inte tjäna på skidåkningen under Martins karriär.

En arrangör betalade vid ett tillfälle 300 kronor. I övrigt fick åkarna stå för de mesta av kostnaderna själv. Även vallning av skidor och underhåll av spår fick åkarna fixa.

Martin framhöll hur mycket Gammliaområdet betytt för skidsporten i Umeå. Tänk att kunna arrangera SM-tävlingar mitt inne i stan.
I början av 80 talet var Martin en av initiativtagarna till Veteran VM där han deltagit ett flertal gånger med stora framgångar. Martin som åldern till trots fortsätter att träna och motionerna vilket visar att, att röra på sig bidrar mycket starkt till en bättre hälsa och välbefinnande.
De 110 mötesdeltagarna fick ta del av en mycket intressant skidkarriär under den timme som Martin delade med sig delar av sitt fantastiska skidäventyr och tackades med varma applåder.