Sven E Kragh talade om aktuella och viktiga frågor samt deras konsekvenser för kyrkan som helhet.

Strömmingen och mandelpotatisen med tillbehör avnjöts under livlig samvaro och Laila & Lars Windelius underhöll och ledde allsång.

Svenska kyrkans svåraste fråga, som kyrkan på nationell nivå brottats med i 20 år är frågan om vigsel av samkönade par. Frågan har utretts flera gånger och kyrkans exegeter (experter i bibeltolkning) har sagt sitt. Ett samtalsmaterial togs fram för några år sedan som skulle användas runt om i församlingarna men det kom inte att användas på grund av frågans känsliga natur. Eftersom riksdagen redan har beslutat i frågan kommer kyrkomötet att i höst att ta beslut om vi ska vara positiva till vigsel av samkönade par. Huvudskälet att ställa sig bakom detta är det dubbla kärleksbudet som är det viktigaste av alla. Kyrkan ska inte utestänga någon.

Frågan om sammanslagning av församlingar och pastorat har varit aktuell på många ställen och många sammanläggningar har gjorts. Resultaten är enligt Kragh ofta nedslående med stor besvikelse som följd. De rationaliseringar som gjorts ger oftast mera negativa än positiva effekter. Däremot är samverkan mellan församlingar att rekommendera.

När det gäller förslaget att göra det möjligt att vara medlem i annan församlig än där man bor och kanske dela kyrkoavgiften mellan olika församlingar så visade Kragh på flera negativa konsekvenser. Det försvårar möjligheten att behålla en rikstäckande demokratisk folkkyrka. Närhet och engagemang skadas och troligen kommer staten inte att ställa upp med att ta in kyrkoavgifterna. Lagen om Svenska kyrkan är hotad.

Kvällen avslutades i det vackra kapellet med sång av Laila & Lars samt textläsning och bön av kyrkoherde Sören Olsson.


Mötet som samlade 44 deltagare arrangerades av Tavelsjöcentern, centerkvinnorna och Studieförbundet Vuxenskolan.