bild 1

Några ungdomar har städat en del av stränderna i Tavelsjön. Resultatet blev mer än 400 kg skräp eller ca 60 kg per städad strandkilometer. Plast dominerade helt bland fynden. Skräp och framför allt plast är ett växande problem i både sjöar och hav. Allt oftare möts vi av nyheter om hur plast i haven ansamlas och tar sin väg in i näringskedjorna. 

Anders Enetjärn, vd för ekologiföretaget Enetjärn Natur i Umeå, bestämde sig för att göra något åt detta. Under sina kajakturer hemma hade han sett en del skräp utmed sjöstränderna i den vackra Tavelsjön. Ett par av bygdens 15-åringar, Linus Nordström och My Enetjärn, fick jobbet. De har turats om att gående med vadarstövlar söka av stränderna och att spana från båt. De har slitit hårt med att dra loss plast som fastnat i bottenslammet, lyfta tunga bildäck och samla metallskrot. Varje dag har de kommit tillbaka med en fullastad båt, sorterat allt, vägt och sammanställt.

Plast dominerar

Helt dominerande bland antalet saker som hittats i Tavelsjön är olika former av plast; plastpåsar, plastburkar, plasthinkar, byggplast, frigolit, skor, leksaker, rep och ensilagesäckar. Men här finns också bildäck och alla möjliga metallföremål, inte minst aluminiumburkar.

- Med så mycket skräp i bara i delar av den här sjön kan man ställa sig frågan hur det egentligen ser ut i alla andra av landets tusentals svenska sjöar, säger Anders Enetjärn, vd för Enetjärn Natur.

Landets sjöar och vattendrag har en strandlängd på mer än 300 000 km. Även om skräpmängden bara skulle vara en tiondel av den i Tavelsjön betyder det tusentals ton plast utmed landets stränder.

Ful baksida av konsumtionssamhället

Sammanställningen av strandsträdningen i Tavelsjön visar följande viktfördelning mellan fraktionerna: Plast 36 % (146 kg), metall 12 % (47 kg), frigolit 1 % (6 kg), bildäck 45 % (180 kg eller 18 st. bildäck), ej nedbrytbart som porslin, tegel etc. 5 % (22 kg).

- Mitt i vackra Tavelsjö går ridån upp för en ful baksida av vårt konsumtionssamhälle, menar Anders Enetjärn.

Det här var en första sommarens test. Om det går att få fler företag att stödja initiativet vill Anders Enetjärn städa fler stränder och ge fler ungdomar jobb nästa sommar. I år har Anders försökt involvera Umeå kommuns avfallsföretag Umeva, som har en återvinningscentral vid Tavelsjöns strand, dock hittills utan resultat.

 

Enetjärn Natur med 30-talet anställda är ett av landets ledande ekologiföretag med kontor i Umeå, Uppsala och Malmö. Enetjärn Natur förenar samhällets utveckling med hållbara lösningar för natur och biologisk mångfald.


För mer info om strandstädningen och för bilder med bättre upplösning: Anders Enetjärn, 070-3213009, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

IMG 5191IMG 5322