Härthumb TBN översikt kan årsberättelsen för verksamheten år 2022 laddas ner.

Klipp från de två första kapitlen:

Berättelse om Tavelsjö ByaNäts verksamhet år 2021 Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening, som ägs gemensamt av oss medlemmar, förvaltar bygdens eget bredbandsnät. Vid årsskiftet 2021/2022 var 1103 fastigheter anslutna till bredbandsnätet.

År 2021 var ännu ett år där samhället påverkades väldigt mycket av pandemin. Medlemmar har vittnat om det stora värde bredbandsnätet innebär. Många har kunnat sitt arbete, skolan eller fritidsverksamheter på distans. Pandemiåren har skapat nya erfarenheter som i sin tur kan bidra till ännu mer positiv syn över vilka möjligheter det finns att bo och verka på landsbygden

Styrelsens uppdrag handlar i huvudsak om drift och skötsel av nätet, förverkligandet av nya anslutningar samt medlemskontakter – främst genom vår medlemsservice. I viss mån sker det också vissa mötesaktiviteter utöver årsmötet. Till exempel sådana som rör särskilda projekt eller trivselaktiviteter.

Det finns också möjligheter för medlemmar att ta del av information från styrelsen eller medlemsservice via olika sociala medier. Med dessa är det också möjlighet att utbyta tankar medlemmar emellan. Viktigast är då www.bygdeportalen.se och Tavelsjö ByaNäts egen sida på Facebook.

 

Byggande och särskilda insatser 2021

Under året har det tillkommit 28 anslutningar. Projektledare har även detta år varit Per-Gunnar Olofsson, som tillsammans med olika medarbetare gjort ett fint arbete. Sune Karlssons Maskintjänst har anlitats gräv- och plöjningsinsatser. Företaget El IT AB har anlitats för att göra installationstjänster.

Tavelsjö ByaNät firar sitt 20-årsjubileum under år 2022. Vi är ett av de största medlemsägda bredbandsnäten i Sverige.

Genom att vi är många som kan dela på de fasta kostnaderna har vi en god och stabil ekonomi. Det skapar goda förutsättningar att utveckla vårt bredbandsnät på olika sätt.

Ett utvecklat bredbandsnät är värdefullt för vår bygds utveckling. Det skapar samhörighet och förbättrade möjligheter att bo och verka för både ung som gammal. Olika former av företagande har stimulerats och det har varit positivt för såväl sysselsättning som bosättning i landsbygdsområdet. Med de 108 byar som idag försörjs av TBN inom kommunerna Vindeln, Vännäs och Umeå har också den geografiska samhörigheten stärkts.

För närvarande är standardhastigheten i nätet upp till 100 Mbit/s i båda riktningarna. Det är också möjligt att öka hastigheten till 300 Mbit/s, vilket kostar 75 kronor extra per månad. Detta beställs hos medlemsservice. ITbranschen präglas av en ständig utveckling, både när det gäller teknik och olika användningsområden. Styrelsen har en ständig ambition att följa teknikutvecklingen och de krav som den kan komma att ställa på vårt nät.

IMG 20221212 132223Roland Johansson från Gullsjöäng, som är en av installationsgänget blev insprirerad när de gjorde årets sista insats för att tända ljuset hos en av de 22 fastigheter som blivit anslutna under året.

Läs här hans epos, fritt efter välkänd förlaga.

 

Midvinterdagens köld är hård

Snön den virvlar och yr

Svetsar en fiber vid H-G’s gård

Inget får gå överstyr

Faller på knä och tänker som så

Undrar hur detta kommer att gå

Ingen orsak att hetsa

Bara att fortsätta svetsa

 

Hårt är att jobba ute i fält

Tycker en härdad norrlänning

Skönt är att mysa i eget tält

Byggd av P-G’s presenning

Timmen börjar att bli lite sen

Kylan kryper i märg och i ben

Undrar om skarven ska hålla

Dämpningen blev ju en nolla

God Jul och Gott Nytt År

 

Fotona har Roland tagit. Det ena visar på det innovativa "tomtetältet" . Det andra är en stilstudie på Robert Pettersson, El IT AB när han svetsar ihop fiber.

 

IMG 20221212 132249

TBN VK annons heloriginal

Tavelsjö ByaNät startade år 2002 och har nu hållit på i 20 år med att utveckla och driva bygdens egenägda fibernät! Det tycker vi är värt att fira. Tillsammans med en lokal förening äter vi tårta, hör vad som hänt och ska hända inom Tavelsjö ByaNät – och vad den lokala föreningen har för planer för framtiden.

12 träffar:

Måndag 26 september Rödåsels bygdegård

Tisdag 27 september Norrby byastuga

Onsdag 28 september Trehörningens byastuga

Onsdag 28 september Selets bygdegård

Måndag 3 oktober Stärkesmarks byahus

Läs mer genom att klicka på rubriken.

Tavelsjö byanät

 

 

 

Kontaktinformation:

Medlemsservice, driftinformation m.m,. 070-323 56 14 & Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Öppet vardagar 08.00-12.00 mån-fre & 19.00-21.00 mån-tor.

 

Ordförande, Hans Weinehall: 070-586 02 02 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kassör, Nils-Ola Andersson: 070-668 63 71 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Frågor om nya anslutningar, överlåtelser. Mårten Edberg: 070-216 86 25 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tavelsjö ByaNät är en ekonomisk förening som ägs av medlemmarna själva. Föreningen äger ett fiberoptiskt bredbandsnät som är ett av landets största i sitt slag. Om man lägger en fyrkant över bredbandsnätet blir den 35 x 29 km stor.

Hur gör man för att ansluta sig till Tavelsjö ByaNät och vad kostar det?

För den som bygger nytt eller inte tidigare varit ansluten till Tavelsjö ByaNät är det i ofta möjligt att ansluta sig i efterhand. Vad det kostar kan dock variera....

Läs mer genom att klicka på rubriken.

2022 Lösning ByakryssetVinnare av "Byakrysset" i Tavelsjö ByaNäts jubileumstidning.

1:a pris, trådlös router för 700 kronor: Margareta Ärlestig, Västerbacka, Tavelsjö

2:a pris, lunch för två på Tavelsjö Wärdshus för 400 kronor: Katrine Mattsson, Buberget, Vindeln

3:e pris, presentkort 200 kronor på Blå Eld, Tavelsjö: Kjell-Arne Hermansson, Gullsjö, Vännäs

Lösningen kan laddas ned som pdf-fil här.

Ska du göra några grävarbeten och det går bredbandskabel i närheten - glöm inte att begära utsättning.

Då kommer Tavelsjö ByaNät och markerar ut var kabeln finns - så att det går att undvika avgrävning.

Ring medlemsservice på 070-323 56 14 i god tid, dock minst en vecka

P G OlofssonPer-Gunnar Olofsson intervjuas om årets byggprojekt där ett 20-tal nya medlemmar i Tavelsjö ByaNät får bredband installerat.

 

Se filmen här: