skarmavbild 2019 01 07 kl. 09.04.312019-03-02 Uppdaterad 2022-11-22

Tavelsjö ByaNät är en ekonomisk förening som äger, bygger ut och sköter driften av ett fibernät för bredbandsanslutning. Alla vi som har en anslutning är delägare. Vi startade 2002 och har nu över 1000 anslutningar i ett stort område som brer ut sig i delar av Vindelns-, Vännäs- och Umeå kommuner.

Av ekonomiska och praktiska skäl har vi handlat upp en gemensam tjänst för internetaccess och internetabonnemang. Detta ingår i månadsavgiften på 205 kr som alla betalar. Det vanliga är annars för motsvarande fiberanslutning att man dels får betala en nätavgift och dels skaffa och betala ett eget internetabonnemang vilket oftast blir betydligt dyrare.

Vår internetleverantör är A3 (som företaget numera heter efter samgåendet mellan AllTele och T3) Tidigare har vi haft Bredband2 och SkyCom som leverantörer. Utöver detta står det var och en fritt att skaffa och utnyttja tjänster i nätet som exempelvis IP-telefoni och strömmande TV-tjänster. Tavelsjö ByaNät har ett ansvar för att själva fiberanslutningen fungerar så bra som möjligt. Däremot kan vi inte ansvara för eller påverka tjänster i nätet eller ansluten utrustning som datorer och routrar. Beställning av tjänster i nätet går inte via Tavelsjö ByaNät utan kontakten sker direkt mellan den enskilde medlemmen och det aktuella företaget.

När det gäller TV hade vi tidigare en överenskommelse med AllTele om möjlighet för Tavelsjö ByaNäts medlemmar att beställa så kallad bredbands-TV eller IP-TV via dem. Man fick då köpa en speciell TV-box som gick i ett särskilt ”spår” via bredbandet. Denna möjlighet upphörde dock 2017 då AllTele inte längre kunde erbjuda denna tjänst.

Det har inte varit möjligt att få någon annan leverantör att erbjuda motsvarande TV-tjänst i vårt nät. Istället verkar det vara strömmande TV-tjänster som slår igenom allt mer och används av allt fler. Kvaliteten är lika bra som för IP-TV enligt dem som kunnat jämföra. Och man kan beställa kanalpaket med få eller många kanaler av olika leverantörer. Det som är en nackdel är att man kan behöva ha flera leverantörer ifall man önskar många kanaler för till exempel olika sportsändningar.

 

Exempel på hur man kan se TV via bredbandet

Vi kommer här ge några exempel på hur man kan göra för att se på TV via bredbandet. Även om vi nämner olika företagsnamn så vill vi inte påstå att någon leverantör är bättre än någon annan. Vi är heller inte experter på detta utan tar bara några exempel som är lätta att hitta. Du som läser detta kanske har mer kunskap och bra eller dåliga erfarenheter av olika tjänster – dela gärna med dig av dessa på Facebook (Tavelsjö ByaNät) eller via mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den som är ekonomisk och har en någorlunda stor dataskärm kan utan kostnad se SVT’s kanaler direkt via svtplay.se. Antingen direkt via kanalerna eller via det stora utbudet av program som man kan välja bland och se när som helst.

De flesta önskar nog att få se TV via en TV-apparat och vill kunna välja kanaler ”som vanligt”. Det som då behövs är en någorlunda modern TV med USB/HDMI-uttag. För att kunna använda en fjärrkontroll och byta kanaler som vanligt behöver du exempelvis köpa en AppleTV-dosa eller en Chromecast-dosa. För Chromecast kopplar du en kabel från TV’n till dosan som i sin tur är kopplad till din router och din mobiltelefon/surfplatta Apple-TV-dosan styr du via den medföljande fjärrkontrollen. På så sätt kan du byta kanaler.

 

Streamingtjänster

Ett alternativ som allt fler har valt är Boxer-TV. Den kan använda såväl TV-mast som fibern.

Cmore och Viaplay är vanliga streamingtjänster för TV. Där kan man välja mellan olika kanalpaket med olika innehåll och kostnad. För att detta ska fungera behövs en mottagare i form av en av dosorna som nämndes tidigare eller en smart-TV med inbyggt nätverkskort.

Netflix och HBO och liknande streaming-sidor på webben fungerar också bra men har inga ”kanal sändningar”. På dessa sidor finns filmer och serier att se på tillgängliga.

 

Grannen kanske kan hjälpa

Styrelsen för Tavelsjö ByaNät kan inte hjälpa er att få någon av dessa lösningar att fungera. Däremot är de välbekanta för många i dagsläget, så det torde finnas möjligheter att ”fråga en granne”. När tjänsterna väl finns där är de lätta att använda och går fort att aktivera.