Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening har sedan år 2002 byggt Sveriges största bredbandsnät i sitt slag. Vi är över 480 medlemmar i 60 byar inom ett 250 kvadratkilometer stort område i kommunerna Umeå, Vännäs och Vindeln.

För att så många som möjligt i bygden att ansluta sig till detta högkvalitativa bredbandsnät – fiber direkt in i huset med 100 Mbit/s - erbjuds nu fler fastighetsägare att teckna avtal om medlemsinsats för inkoppling under år 2005.

Riksdagen har beslutat att detta år är det sista där staten betalar en skattereduktion för bredbandsinstallation. För medlemmar i Tavelsjö ByaNät innebär detta en skattereduktion på 5.000 kronor.

Villkoret är att avtal tecknats före den 5 juni 2005. Därefter kommer Tavelsjö ByaNät att projektera och planera årets insatser. I särskilda fall, där det är långt till redan befintliga anslutningar, kan det krävas en överenskommelse om särskilda lösningar för att en anslutning ska vara möjlig. Inga ytterligare anslutningar som kräver grävning och ny kanalisation kommer att utföras under året, utöver de som avtalats före den 5 juni. Självklart kan det komma att vara möjligt att ansluta sig under kommande år, men detta blir då i praktiken minst 5.000 kronor dyrare eftersom skattereduktionen faller bort.


Vad är insatsen och vad kostar det?

Insatsen är 28.500 kronor för varje medlem. 5.000 av dessa får hushållet tillbaka under år 2006 i form av skattereduktion. Månadskostnaden är 180 kronor och inkluderar drift, underhåll, administration och internet. Till detta kommer en föreningsavgift som för närvarande är 200 kronor per år. Det är medlemmarna som äger bredbandsnätet, vilket innebär att det inte finns några utomstående vinstintressen och som medlem kan man vara med och besluta om hur bredbandsnätet och verksamheten ska utvecklas. Föreningens ekonomi är också god, vilket ger stor trygghet inför framtiden.

Den faktiska totala genomsnittskostnaden är 303 kronor per månad under en femtonårsperiod, vilket är mycket konkurrenskraftigt jämfört med andra alternativ på marknaden. Till detta kommer att det är möjligt att ringa via bredbandet, vilket innebär en ordentlig besparing om man väljer att säga upp nuvarande telefonabonnemang. Under året införs också att 5 stycken e-postadresser ingår utan extra kostnad.


Intresserad!

Skicka en intresseanmälan till Hans Weinehall, Västra Varmvattnet 44, 922 67 Tavelsjö, eller sänd ett epostmeddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Om Tavelsjö ByaNät

Tavelsjö ByaNät har sedan starten 2002 vuxit till det största i sitt slag i Sverige. Många medlemmar gör att vi kan hålla nere kostnaderna och reinvestera när detta behövs.

Det finns en rad anledningar att skaffa sig ett snabbt och prisvärt bredband, där det inte spelar någon roll hur länge man är uppkopplad eller att telefonen blockeras. Här är några:

• Aktuellt om det som händer i Bygden – t.ex. via BYANÄT www.tavelsjo.se
• Allmän information, nyheter och väder
• Information om varor och tjänster – t.ex. Blocket
• Brev med e-post, beställningar och bekräftelser
• Betalning och kontroll av konton hos bank och låneinstitut
• Ta hem och förnya enkelt dataprogram – går blixtrande snabbt jämfört med modem
• Skicka bilder till släkt och vänner
• Bild- och talkommunikation – se barnbarnen när du talar med dem
• Lyssna på annan radio än det som går att få via FM-bandet
• Få tillgång till musik och hyra film – på sikt även bredbands-TV
• IP- telefon med mervärden – säg upp det fasta abonnemanget och spara pengar
• Arbeta med hemmet som bas – mindre bilåkande och mer tid och pengar för annat
• Specifik information som lagar och regler
• Deklaration och blanketter – ladda ner och skriv ut direkt
• Följa och lämna inlägg i samhällsfrågor

Till detta kommer att mäklare menar att en bredbandsanslutning med fiber och 100 Mbit/sekund sannolikt höjer fastighetsvärdet med minsta samma storlek som utgiften att ansluta sig. Du betalar alltså till dig själv!

---------------------------------------

Hämta ovanstående information i pdf-format här.


Funderar du över kalkylen och hur bra affär bredband med Tavelsjö ByaNät egentligen är? - ladda då ner följande presentation.


Vilka som är valda till styrelse i Tavelsjö ByaNät kan du läsa här.

Vill du läsa verksamhetsberättelsen för år 2004 hittar du den här.

Vill du studera avtalet i detalj och kanske skriva ut det för att slå till direkt, ja då finns det här . (skriv gärna ut dubbelsidigt)