Du kan också läsa broschyren - klicka här.

VIKTIGT!!!

1. Nya IP-nummer till alla

Det viktigaste som berör alla anslutna i vårt nät är att nya IP-nummer måste kvitteras ut. Dessa nya nummer kommer att kunna kvitteras ut på två platser. Efter den 6 mars kommer det gamla numret inte att fungera.

Tid och plat för utkvittering av nya IP nummer

Under helgen som var kvitterade huvuddelen ut sina nya IP-nummer.

Ytterligare en chans finns: Söndagen de 27 feb. klockan 15.00 - 16.00 (i timme)


Det handlar om det IP-nummer som alla fått i samband med inkopplingen. En bra struktur på fördelningen av IP-nummer i nätet gör att nätet kan fungera bättre. Genom att vi nu också tecknat nytt avtal med ISP (Internet Service Provider) eller Internet-leverantör så måste vi byta IP-nummer för att varje leverantör har unika IP-nummerserier.

Detta med att byta IP-nummer innebär att alla medlemmar måste få nya nummer till sin dator eller router om man ha en sådan. Om två medlemmar skulle ha samma IP-nummer uppstår det en konflikt om vem som ska ha rätten att vara inkopplad till nätet. Det är alltså mycket viktigt att detta görs och att det blir rätt.

Det är på grund av att detta är så viktigt för funktionen i nätet som vi valt att alla ska komma och kvittera ut sina IP-nummer. Du som hyr lägenhet ska själv kvittera ut numret - inte hyresvärden. För övriga gäller att kvitteringen ska göras av fastighetsägaren eller till honom/henne närstående.


2. Hur man byter IP-nummer

Se separat artikel.

Om du har en router kopplad till din bredbandskonverter kan du ta med den då vi mot en mindre kostnad av 25 kronor kan lägga in det nya IP-numret i din router.

Om du själv vill lägga in det nya IP-numret i din router så gör det enligt installationsanvisningarna som följer med routern.

Vi kommer även att ha installationsanvisningarna tillgängliga på de olika platserna där IP-numren kan hämtas ut.


3. Nätet konfigureras

Dessutom ska vi konfigurera våra switchar i nätet för att optimera kapaciteten utifrån rådande förutsättningar.

Detta arbete kommer att påbörjas direkt efter att alla bytt IP-nummer i sin utrustning, vilket skall vara utfört senast söndag 6/3. Efter detta datum kan du inte använda ditt gamla IP-nummer.

Under konfigurationsarbetet kan det från tid till annan uppkomma störningar i trafiken. Information om planerade arbeten i respektive område kommer att läggas ut på BYANÄT-portalen , www.tavelsjo.se.


4. Reservera tid för föreningens årsstämma

Årets stämma kommer att genomföras den 17 mars kl. 18.30 på Tavelsjö bygdegård. Du kommer att få en separat kallelse senare.


5. Motioner (medlemmarnas förslag vid årets stämma)

Eventuella motioner ska ha inkommit till styrelsen minst fyra veckor före stämman, alltså senast den 17 februari för att kunna behandlas av stämman. Mottagare av motioner är ordföranden Hans Weinehall, Västra Varmvattnet 44, 922 66 Tavelsjö. E-postadressen är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Om nätet i allmänhet

Utbyggnaden av bredbandsnätet i bygden är nu i praktiken klart. Det återstår en del dokumentation och vissa kompletteringar som kommer att utföras till sommaren, då även ytterligare kan koppla in sig.

Insatsen är densamma som tidigare, men man får räkna med göra en del eget arbete bland annat grävning på egen tomt och lite annat beroende på var fastigheten ligger.

Vi har då kommit i ett läge då det gäller att göra nätet så bra som möjligt att nyttja. Det vill säga att kommunikationen ska gå så bra som möjligt med få avbrott och hastighetsnedsättningar.

Under utbyggnadsskedet har det inte varit fullt möjligt att förutse hur många och var användarna skulle finnas. Nu vet vi det och då behöver nätet struktureras. Vi planerar därför vissa förändringar som berör alla anslutna.


Välkommen att hämta och kvittera ut ditt nya IP-nummer någon av dagarna!

Tavelsjö ByaNät

Hans Weinehall

--------------------------------------

Här finns tider och platser för kvittering av IP-nummer


Rödåsels bygdegård

09 - 15 den 19/2
16 - 18 den 20/2


Du som bor i/på:

Fagerlund
Frihetsborg
Fäboåkern
Gullsjö
Gullsjöäng
Heleneborg
Kvarnsvedjan
Långfors
Nyås
Näsland
Rödå
Rödålund
Rödånäs
Rödåsel
Selet
Selslund
Trollberget
Västerselet
Västra Selet
Västra Vännfors
Västra Överrödå
Älglund
Överrödå


Sundlingska Gården

09 - 15 den 19/2
16 - 18 den 20/2



Du som bor i/på:

Avaliden
Altjärn
Avanäs
Blomåker
Brattvall
Djupbäck
Gravuå
Haddingen
Hjuksbäck
Hälla
Jonstorp
Kläppen
Kvarnfors
Lia
Lillsjöberg
Långviken
Långviksvallen
Mickelsträsk
Milan
Norrby
Näset
Pellboda
Rönnholm
Sand
Signilsbäck
Sjömellantjälen
Skärträsk
Sunnansjö
Svedjan
Tavelsjö by
Trehörningen
Träskliden
Varmvattnet
Västerbacka
Västerdal
Västernäs
Västervik
Västerå
Yttre Långviken
Österland
Östibyn


Reservdatum

De som inte kan vid något av dessa tillfällen:
Söndag den 27 feb. kl. 15.00-16.00 (1 tim) endast Rödåsel
bygdegård