Tavelsjö ByaNät, som bygger ett omfattande bredbandsnät i egen regi för boende i byar inom Umeå, Vindelns och Vännäs kommuner, är inbjudet att dela med sig av sina erfarenheter till IT Österbotten i Finland.

Det är Hans Weinehall. ordförande, och Mårten Edberg, sekreterare i Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening som nästa torsdag delger sina erfarenheter. Syftet med mötet är att ta till vara erfarenheter från Västerbottens län, där många enskilda i byar och mindre samhällen tagit saken i egna händer för att förverkliga målet om en modern informationsteknik - bredband.

- Det är väldigt trevligt att man i Finland uppmärksammat det arbete som Tavelsjö ByaNät gjort - och som också utförts på många andra ställen, säger Hans Weinehall. Jag tror att besöket kan stötta den kommande bredbandsutbyggnaden på andra sidan Kvarken, och det kn också vara så att vi får med oss intressanta erfarenheter tillbaks. Dessutom är det bra att stärka samhörigheten över Kvarken och det är alltid kul att besöka Vasa.

- Vi kommer att presentera hur vi i Tavelsjö ByaNät gjort 'från ax till limpa'. Under de 2,5 år vi hållit på, finns det många positiva och negativa erfarenheter att ta tillvara. Eftersom vi fört en omfattande dokumentation över arbetet har vi också väldigt mycket dokument som finländarna kan ta del av, säger Mårten Edberg. Förhoppningsvis kommer den handbok som IT Österbotten planerar att ta fram också vara intressant för svenskar som funderar på om de ska vänta och se eller ta saken i egna händer.