De störningar i bredbandstrafiken som drabbat Varmvattnet, Rödåsel och angränsande områden fredag-lördag 7-8 juli, visade sig bero på åsknedslag. En oskyddad mediaomvandlare (dosan med lamporna, där fiberkabeln kommer in i huset) gick sönder och orsakade störningar.

Mediaomvandlaren är nu utbytt och nätet fungerar normalt.


Skaffa åskskydd!!!

Tänk på att skydda både dator och mediaomvandlare från åskan – i vissa olyckliga lägen kan en trasig mediaomvandlare störa stora delarat av vårt nät - som i detta fall.

Bredbandsfibern - som är av glas - kan i sig inte leda eller dra till sig åsknedslag, som exempelvis en tele- eller elkabel kan göra. Men både mediaomvandlare, router och själva datorn är elektriska apparater som lätt slås ut om åskan slår ner i närheten.

Att dra ur mediaomvandlarens strömadapter är en enkel åtgärd som skyddar bäst! Men ibland hinner man ju inte detta och då är det viktigt att man har ett överspänningsskydd som ger ett hyfsat skydd för dator, router och mediaomvandlaren.

Överspänningsskyddet är en dosa (som finns i olika prisklasser och utföranden) som man sätter i eluttaget. I denna kopplar man sedan in mediaomvandlaren och/eller datorn. Observera att om överspänningsskyddet är jordat måste den också sättas in i en jordad kontakt - annars fungerar den inte!

Det är också viktigt att se till att inte belasta överspänningsskyddet för hårt - för då löser det ut. Exakt hur mycket man kan belasta den i form av watt får man läsa på bruksanvisningen. I vissa fall kan man behöva mer än ett överspänningsskydd.

Mediaomvandlaren är Tavelsjö Byanäts egendom. Går den sönder på grund av åsknedslag, kommer Tavelsjö ByaNät och byter ut den, utan särskild kostnad.

Men det är ju bättre ju färre omvandlare som behöver bytas – då sparar vi pengar åt oss alla i föreningen. Det kan också ta olika tid att få fram en omvandlare, beroende på våra leverantörer, vilket gör att du om det oturar sig kan bli utan fungerande bredband en längre tid.

Alltså: skydda din egen utrustning, och mediaomvandlaren mot åska!Då sparar du pengar och minskar problem både åt dig själv och hela Tavelsjö ByaNät.

Via denna länk kan du också ladda ner ett dokument från år 2004 som ytterligare detaljerat beskriver det här med åska, elektronik och hur man kan skydda sig.

/Lena Alwerud, felanmälningsmottagare. 070-3235614.