När ett nytt verksamhetsår påbörjas för Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening (TBN) vill vi gärna berätta lite om TBN som bildades för nästan 22 år sedan. Numera en av landets större medlemsägda bredbandsnät. Successivt utbyggt från starten år 2002 och framåt så att TBN vid årsskiftet omfatta 1157 anslutna fastigheter.

TBN finns i de tre kommunerna Umeå, Vindeln och Vännäs- TBN möjliggör anslutning i över 120 byar. Geografiskt är nätet också stort. ”Fågelavstånd” mellan den västligaste och östligaste anslutningen: 27,4 kilometer. Mellan nordligaste och sydligaste: 35,8 kilometer.

Totalt har vi kanaliserat (där det ligger en eller flera fiberkablar) över 40 mil. Investeringen brukar uppskattas till dryga 50 miljoner kronor plus värdet av allt ideellt arbete från det ByaNät bildades framtill nu.

 

Vi äger nätet själva

Sammantaget innebär det faktum att vi själva äger nätet och har låg overheadkostnad och inget avkastningskrav en bra affär för medlemmarna. Om man jämför med vad det skulle ha kostat om Umeå stadsnät skulle ha byggt detta nät och tagit normala anslutnings- och infrastrukturavgifter – ja då har vi sammanlagt "sparat" över 20 miljoner kronor till oss anslutna. En relativt hög medlemsinsats har över tid balanserats med sammantaget lägre månadskostnader – det är orsaken till det positiva resultatet.

Trots att ”glasfibertråden” nog är sig lik sedan ”starten” har mycket annat förändrats. Vårt nät kompletteras allt eftersom med nybyggda hus och fastigheter som tidigare inte anslutit sig samt att nya generationer önskar fiberanslutning till sina förvärvade hus. Under år 2023 har det tillkommit 33 anslutningar.

 

PTS-pengar

För en tid sedan fick TBN beviljat särskilda stöd från Post- och Telestyrelsen för att kunna ordna fiberdragning framtill en rad fastigheter som tidigare inte anslutits av kostnadsskäl. Vi bygger som bekant i ett landsbygdsområde med stora avstånd vilket kostar på. Under år 2023 har vi hållit på med det först beviljade PTS-projektet, där vi sammanlagt fått 1,85 miljoner för att göra det möjligt att ansluta till 50 hus. Där har vi klarat av 21 hus, resten ska vi försöka hantera under år 2024.

För det andra bifallna PTS-projektet beviljades vi 815 000 kronor för att ansluta 17 hus. Där har vi redan klarat av fyra, resten ska vi också försöka hantera under år 2024. Den som vill veta mer om detta är välkommen höra av sig eller komma med till vårens TBN-stämma under april.

 

84 Grams ny internetleverantör

Men det händer även annat. Fibernät och bredband är ett teknikintensivt område med ständigt pågående förändringar. Under år 2023 har TBN bytt internetleverantör till 84 Grams och skiftet genomfördes under 2 månader och gick mycket bra. En eloge till alla som medverkade till det!

Under 2024 fortsätter nätutbyggnad, tid ägnas åt driftsäkerhetsfrågor och annat som säkrar hög kvalité m.m. Vill gärna poängtera värdet att den som har idéer om förbättringar hör av sig. Det går utmärkt att mejla eller ringa någon i styrelsen – det finns ledamöter hyfsat fördelade i hela vårt område.

 

Medlemsservice-Medlemsservice-Medlemsservice-Medlemsservice

Ett annat enkelt och bra sätt att nå TBN är via vår särskilda Medlemsservice. Den bör man kontakta om det inte fungerar som man anser att det borde eller om det är något annat man funderar över. Öppettider: mån-fre 08.00-12.00 och mån-tor 19.00-21.00. Ring eller messa 070–3235614.

Information om Tavelsjö ByaNät finns också på Bygdeportalen.se https://www.bygdeportalen.se/foreningar/tavelsjo-byanat

eller Facebook  https://www.facebook.com/tavelsjo.byanat

 

Gott Nytt År 2024!

Hans Weinehall

 

Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel: +46705860202