Skydda bredbandet och datautrustningen mot åska! Midsommarhelgens åskoväder 'skördade' flera mediaomvandlare inom Tavelsjö ByaNäts område.

Själva fiberkabeln drar inte till sig blixtnedslag. Men via
elkablar kan mediaomvandlaren(eller konvertern som den också kallas) gå sönder vid ett åskoväder.

Samma öde kan din router, dator och annan utrustning också drabbas av när åskan går.

Mediaomvandlaren är dosan som sitter fastskruvad på väggen där fiberkabeln kommer in i huset. Genom att dra ur strömkabeln till mediaomvandlaren skyddas den. Men det kan ju vara svårt hinna med innan man hör den första knallen.

Ett åskskydd /överspännings-skydd kan då vara räddningen. Går att köpa för en billig peng. Placera denna mellan elurtaget och strömadeptern till mediaomvandlaren, och övrig datautrustning. Då är det förhoppningsvis åskskyddet som går sönder istället vid nästa åskoväder.


Vad klarar ett överspänningsskydd?

Det finns förvisso en diskussion om vad ett överspänningsskydd klarar och om man inte måste investera mycket mer pengar för att skydda utrustningen. Och det är nog sant att ett direktnedslag eller mycket nära nedslag klarar inte ett billigt överspänningsskydd. Men om man ska välja mellan att inte göra något alls eller i alla fall lite grand - då är det nog smartare att göra lite grand - i avvaktan på den större investeringen där en elektriker kommer och sätter in ett åskskydd för hela huset.


Om åskan ändå härjat..

Skulle din mediaomvandlare ändå gå sönder på grund av åskan (eller självklart också av 'ålder'), kommer Tavelsjö ByaNät och byter den till en ny. ( ring 070-323 56 14 ) Just du behöver inte betala något för detta, men det belastar ju ekonomin i Tavelsjö ByaNät som ägs av oss alla gemensamt. Dessutom kanske det måste införskaffas reservdelar, eller på annat sätt bli försenat med bytet.

Så det bästa både för din bekvämlighet och för Tavelsjö ByaNäts ekonomi är att mediaomvandlaren skyddas mot åska.

Tavelsjö ByaNät