Tisdagen den 28 mars höll Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening sitt årsmöte i Trehörningens byastuga. Ett 50-tal medlemmar deltog.

Hans Weinehall, föreningens ordförande kunde konstatera att föreningen vuxit kraftigt under de senaste åren och att den nu har 519 fastigheter anslutna till det fiberoptiska bredbandsnätet med över 20 undercentraler och ca 25 mil grävd kanalisation.

Samtidigt med arbetet att ansluta fler fastigheter, berättade Hans Weinehall att det också under år 2005 omfattande insatser gjorts i egen regi för att på vissa områden säkra och komplettera nätet avseende både kanalisation och fibersträckor. Ett särskilt tack för insatser i detta sammanhang riktades till Göran Sundqvist och Bo Nimrodsson som varit ansvariga för byggprocessen.


Hög driftsäkerhet

Sammantaget har bredbandsnätet varit mycket driftsäkert, förutom några större driftavbrott, där huvudorsaken funnits utanför det egna bredbandsnätet, har några fel på nätet konstaterats och kunnat rättas till snabbt. Den felanmälningsfunktion som Tavelsjö ByaNät har i egen regi har fungerat bra och mött mycken uppskattning hos medlemmarna.

Hans Weinehall menade att föreningen har ekonomisk strategi som går ut på att uthålligt erbjuda en låg och stabil serviceavgift samtidigt med bredbandstjänster av en god kvalité.


Bredbandets betydelse

Vidare reflekterade han över huruvida saker och ting skulle varit annorlunda om föreningen inte tagit saken i egna händer och skapat ett eget bredbandsnät för bygden – och då inte bara för dem i de större tätorterna. Svaret på detta blev ja, dels för att tillgången till snabba kommunikationer bidrar till att göra landsbygden än mer attraktiv - inte minst för ungdomar, dels för att allt fler nyttjar bredbandet för att jobba helt eller delvis på hemmaplan.

Hans Weinehall riktade också ett tack till kommunerna Umeå, Vindeln och Vännäs och deras personal för det goda samarbetet, vilket varit mycket positivt för de olika delprojektens genomförande. Under år 2005 bytte föreningen Internetleverantör till SkyCom AB, vilket visat sig mycket lyckat med god funktion och excellent service.


Stipendium till Patrik Nilsson, Tavelsjö by

Vid år 2005 års årsstämma inrättade Tavelsjö ByaNät ett särskilt stipendium för att stimulera ungdomars nyttjande av IT på landsbygden i ett utvecklingsperspektiv. Detta delades ut för första gången och gick till Patrik Nilsson, Tavelsjö by, för ”hans initiativ att främja IT-utvecklingen i byn genom praktiskt stöd till sina grannar samt hans strävanden att utbildningsmässigt förkovra sig i ämnesområdet”. Stipendiesumman uppgick till 3000 kronor.


Styrelsens sammansättning

Jan-Ove Johansson, Rödåsel, hade avsagt sig omval och Hans Weinehall uttryckte föreningens tacksamhet för hans insatser genom åren och hoppades att Jan-Ove även i fortsättningen skulle kunna vara en viktig resurs.

Efter årsstämmans val har styrelsen för Tavelsjö ByaNät följande sammansättning

Hans Weinehall, Varmvattnet, ordförande

Ordinarie ledamöter:

Mårten Edberg, Långviksvallen
Bo Vik, Tavelsjö by
Leif Carlsson, Tavelsjö by
Göran Sundqvist, Svedjan
Bo Jonsson, Signilsbäck
Bo Nimrodsson, Mickelsträsk
Jasmine Olsson, Varmvattnet

Ersättare:


Gunilla Johansson, Heleneborg
Anton Holmlund, Trollberget
Fredrik Nilsson, Överrödå
Majlén Rehnman, Överrödå
Magnus Forsell, Västerbacka


/Referent:
Mårten Edberg