Det brukar vara vanligt att när det närmar sig jul- och nyårshelg görs det bokslut över året som gått.


Som vanligt minns vi både glädjeämnen och tråkigheter som passerat under året. Den kollektiva, nästan gripbara sorgen som väldigt många kände vid Tsunamikata-strofen förra julhelgen är ett sådant väldigt starkt minne. När nästan året har gått så hör vi av reaktionerna av dem som var närmast drabbade eller sörjande att livet måste ändå gå vidare.

Ändå var det bara en av flera katastrofer runt om i världen. I vissa länder med eftersatt barn- och hälsovård drabbas väldigt många människor av sjukdom och död utan stora massmediala rubriker.

För många finns nog också en personlig 'Tsunamikatastrof' att minnas. Något omvälvande som förändrar livet för personen och för anhöriga på ett i högsta grad dramatiskt sätt. Vad det är kan säkert variera: Egen eller anhörigas sjukdom, dödsfall, förändringar i jobbet eller skolan som just då på sitt sätt är och upplevs oerhört dramatiska. Och då känns det omöjligt men i backspegeln ser man att det ändå kan innebära att man när man kommit igenom detta ser ny möjlighet eller gör det bästa av situationen.

I ett sån´t läge är vänner, grannar, bekanta eller släktingar som stöd väldigt betydelsefulla. Kanske känner du någon i bygden som skulle behöva lite mera stöd på något sätt eller lite uppmuntran så här inför helgerna?

Men, det finns också många glädjeämnen, att ta tillvara och göra något bra av. Det har nog också var och en goda exempel på.


Summering av ByaNäts år

För Tavelsjö ByaNät kan året som gått summeras på flera sätt.I vår verksamhetsberättelse ska vi naturligtvis redogöra mera i detalj.
Just nu håller vi på med slutdokumentationen av nätet och så småningom kommer också alla fastighetsägare att få exemplar av karta över 'sitt område'.

Under våren gjorde vi ju en förfrågan till de som ännu inte kopplat in sig på nätet. Det har inneburit att fördelat över vår, sommar & höst 2005 har ca 50 nya anslutningar tillkommit! Det innebär att i nuläget är ca 520 fastigheter anslutna till vårt nät!

Under kommande år tillkommer säkert några varje år men då kommer vi att samla upp till färre anslutningstillfällen/år för att kunna hantera det rationellt. Vi får väl se hur det blir med det. Många har gjort jättefina insatser för ByaNät under år 2005

De klassiska uttrycket 'ingen nämnd och ingen glömd' kan man gott använda även här. Men två personer som styrelsen särskilt vill nämna är dels Lena Alwerud, som tar emot felanmälningar och en del andra ärenden. Hon har i sin roll fått ta emot många samtal under året, och det är klart, ofta bekymrade och ibland rent ut av irriterade. Men kanske också några samtal som varit av mera positiv karaktär.

För oss som är anslutna till ByaNät är det en viktig funktion, efter felanmälan fördelas nämligen uppgiften ut till olika att hantera de problem och fel som uppstått. Ibland förmedlas ju budskapen bättre med ett 'leende' - så också vid felanmälan.

Den andre som vi särskilt vill lyfta fram är Bo Nimrodsson från Mickelträsk som under hösten kom in och agerade i mån av möjlighet som en alldeles förträfflig stödresurs för ByaNät under höstens avslutande byggprocess. Väl strukturerat och oftast med ett leende lotsade han arbetsgrupperna, troligen en hel del mobilt, till gott resultat! Tack för det!


Till sist,

vid Byanätstämman i våras beslöt vi att det vid 2006 års stämma skulle delas ut stipendium till aktiva (unga) som inom ramen för 'IT-bredbandsstuket' antingen jobbar, förkovrar sig eller på annat sätt gjort/gör en insats. Här vill vi väldigt gärna få in tips på sådana som ni kan tänka er är lämpliga stipendiater ELLER kanske så kanske ni själva kan ansöka! Välkomna in med sådan ansökan i så fall.

Med dessa rader vill vi från Tavelsjö ByaNät önska er alla - såväl medlemmar i byanätet som alla andra som använder sig av BYANÄT-portalen

Go´Jul och ett Gott Nytt År!


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Ordförande
ByaNät