Vid ett fåtal tillfällen har Tavelsjö ByaNäts bredbandsnät drabbats av störningar som orsakats av enskilda medlemmars datorer.

Detta kan ibland bero på att någon del av datorn går 'sönder', t.ex. ett nätverkskort. Men vanligast är att det kommit in en 'fuling' i datorn - dvs. virus eller en s.k. 'mask'.

Dessa kan ställa till med en massa olika eländen. För den enskilde kan datorns innehåll sabbas och i värsta fall drabbas även hårdvaran.

Men 'fulingen' kan också drabba alla andra som finns på nätet genom att sända ut 'hur muycket som helst' av datatrafik. Detta leder till allt från segt nät till att det blir helt utslaget.


SÅ DÄRFÖR:

Skaffa en bra brandvägg och ett bra virusprogram!


Detta skyddar dels din egen dator, dels innebär det också att alla andra i nätet blir skyddade och dels inte drabbas av avbrott som beror på din dator eller i värsta fall smittas av ditt virus...


Inte hög kostnad

Kostnaden är inte särskilt hög. En s.k. Router med inbyggd brandvägg kostar som lägst ca 400 kronor. En med högre prestanda blir lite dyrare.

Virusprogram finns i prisklassen allt från gratisprogram till några hundralappar om året.

Den som någon gång tappat all information i sin dator kan med säkerhet vittna om att det varit värt att tänkt efter och skyddat sig --- FÖRE!


Vänliga hälsningar

Mårten Edberg
Sekreterare i styrelsen för Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening