Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening höll årsmöte den 17/3 2005 i Tavelsjö bygdegård. Ett 50-tal medlemmar deltog.

Ordföranden Hans Weinehall kunde summera ännu ett gott verksamhetsår. Utbyggnaden av bredbandsnätet har skett som planerat och i dag är ca 470 fastigheter anslutna med en fiberoptisk ledning med kapaciteten 100 Mbit/s.


Från näringsdepartementet...

Trots en del bekymmer under byggtiden, har ett stort engagemang hos styrelsen och olika medlemmar bidragit till att bredbandsföreningen är en av de största i sitt slag i Sverige. Valberedningens ordförande Stellan Lundberg kunde berätta för stämmodeltagarna att nätet uppmärksammats på nationell nivå och att han hört företrädare för näringsdepartementet nämna föreningen i positiva ordalag.


Stort nät

Hans Weinehall poängterade att området där utbygganden skett är ca 250 kvadratkilometer stort inom kommunerna Umeå, Vindeln och Vännäs, och att det kommer att finnas möjligheter för fastigheter att ansluta sig framgent. Styrelsen planerar att gå ut med ett erbjudande under våren, något som säkerligen många kommer att anse intressant då den statliga skattereduktionen på 5 000 kronor bara gäller t.o.m. detta års utgång. Mer information om detta kommer att spridas med flygblad i postlådorna samt via bygdens egen webbportal ”BYANÄT” (www.tavelsjo.se).

Ladda ner verksamhetsberättelsen här.


Bra affär

Föreningens sekreterare Mårten Edberg redovisade vilken ekonomisk framgång nätet är för medlemmarna. Över en femtonårsperiod är den genomsnittliga kostnaden per månad ca 300 kronor för varje hushåll. Jämfört med andra erbjudanden, med likvärdig kapacitet rent tekniskt, innebär detta att bygden sparar mellan 8-15 miljoner kronor under en 15-årsperiod.

Ladda ner presentationen här.


Besök från konsult

Jan Olofsson, IT-konsult, som bland annat hanterat bredbandsutbyggnaden inom Umeå kommun, redovisade utvecklingsmöjligheterna för IP-telefoni och Bredbands-TV. Hans Weinehall passade på att tacka Jan Olofsson för hans och Umeå kommuns stöd till bredbandsutbyggnaden. Han nämde också det goda samarbete som varit med Vindelns och Vännäs kommuner.

Anton Holmlund redogjorde för en utredning av IP-telefon och vilka förutsättningar som finns för detta i bredbandsnätet.

Ladda ner presentationen här.

Jan-Ove Johansson beskrev de inställningar han gjort i föreningens olika switchar och övriga förberedelser som varit nödvändiga inför det byte av Internetleverantör som gått av stapeln under februari.


Ansvarsfrihet beviljades

Stämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet för 2004 års verksamhetsår.


Ungdomsstipentium

Stämman beslutade också att Tavelsjö ByaNät ska inrätta ett stipendium på maximalt 20 000 kronor för att stimulera ungdomars nyttjande av IT på landsbygden i ett utvecklingsperspektiv. Styrelsen gavs i uppdrag att ta fram ett förslag som sedan föreningens medlemmar kan lämna synpunkter på. Stipendiet planeras att delas ut första gången vid nästkommande års stämman.


Valen

Stämman omvalde ordföranden Hans Weinehall, Varmvattnet. Som övriga ledamöter valdes Mårten Edberg, Långviksvallen, Göran Sundqvist, Svedjan, Bo Vik, Tavelsjö by, Bo Jonsson, Signilsbäck, Leif Carlsson, Tavelsjö by, Jan-Ove Johansson, Rödåsel, Jasmine Olsson, Varmvattnet (nyval), Ersättare i styrelsen: Fredrik Nilsson, Överrödå, Gunilla Johansson, Heleneborg, Anton Holmlund, Trollberget, Majlen Rehnman, Överrödå, Magnus Forsell, Västerbacka (nyval).

Doris Grellmann, Dan Weinehall och Jan-Ola Wirth lämnade styrelsen efter avsägelse och avtackades av stämman.

Styrelsen har därefter vid ett konstituerande sammanträde beslutat att kassören Nils-Ola Andersson, Lillsjöberg, skall vara ständigt adjungerad till styrelsen.

Mer info om styrelsen här.

Stämmoreferent

Mårten Edberg