Årsstämman i Rödåsel 2004 antog en policy om nyttjande av tillgänglig bandbredd i Tavelsjö ByaNät.

Styrelsen gavs också möjlighet att besluta om vissa förändringar, vilket skett vid sammanträde den 1 juni 2005 och den 11 januari 2007.

Beslutet den 1 juni 2005 Förändringen innebär att nyttjandegränsen höjts från 30 till 40 Gbyte/månad.

Detta innebär att nätet är öppet för ett mycket omfattande användande. Det finns dock vissa begränsningar, som det är varje användares skyldighet att själv informera sig om.



Shaping införs

Styrelsen beslutade den 1 juni 2005 också att införa så kallad shaping. Detta innebär att användare vars totala nedladdning överstiger 40 Gbyte under innevarande månad, får sin hastighet minskad till modemfart - eller möjligen något högre - under resten av månadens dagar.

När ny månad börjar upphör begränsningen. Den som önskar att öka sitt bandbreddsnyttjande per månad kan ta kontakt med någon i styrelsen för att få veta mer om villkoren och kostnaderna för detta.

För att själv kontrollera vilken förbrukning man har kan gå in på Skycoms hemsida eller klicka här för att komma direkt till trafikstatistiken.


Ett IP-nummer per hushåll

Den 11 januari 2007 beslutade styrelsen att det från och med detta datum gäller att utöver ett IP-nummer kan ytterligare ett IP-nummer utkvitteras mot en adminstrativ avgift om 500 kronor inklusive moms.

Om någon utöver detta har önskemål om ytterligare IP-nummer avgörs frågan av styrelsen.

Orsaken till denna förändring är dels att hanteringen av IP-nummer är förknippad med en hel del administration - som från och med nu kommer att belasta den som vill ha ett ytterligare IP-nummer, dels att det finns inte hur många IP-nummer som helst att tillgå och att öppnandet av nya IP-nummerserier kräver ytterligare administrativa och tekniska ingrepp.


--------------------------------------

Läs policyn här.