Tavelsjö ByaNät – Nyhetsbrev v. 52 2003.

Innehåll:

1. Bredbandsutbyggnaden.
2. Skaffa brandvägg om du inte redan gjort det!
3. Kurs/info
4. ByaNät-portalen www.tavelsjo.se



1. BREDBANDSUTBYGGNADEN

Vi har fått följande besked från Jonas Oskarsson, UmeData om dagsläget (21/12) för andra etappens kvarstående anslutningar:

Rödånäs – Kvarnsvedjan: De 11 som inte har signal arbetas med den 22 - 23/12

Heleneborg: Driftsättning den 22/12.

Trollberget: Svetsning av matning den 22/12. Två anslutningar driftsatta den 23/12, resterande svetsas den 29 - 30/12.

Norrby: Svetsas 29 - 30/12.

Överrödå: Svetsas under samma period som Trollberget den 29 - 30/12.

Selet: Svetsas efter nyår.

Gullsjö: Kabel dras samtidigt med svetsningen av Selet. Därefter sker svetsning av anslutningarna.


Om allt går som planerat skall signal komma fram så snart svetsningsarbetena är klara.

Till våren när tjälen har släppt så återstår att gräva ned kabeln på vissa ställen och återställa de uppgrävningar som gjorts. Då finns de också möjlighet för flera att ansluta sig till vårt eminenta bredbandsnät. Styrelsen planerar ett ”uppsamlingsheat” till våren.


2. SKAFFA BRANDVÄGG OM DU INTE REDAN GJORT DET!

Vi har konstaterat att det fortfarande är många anslutna som inte har installerat någon brandvägg för att skydda sig mot skadliga intrång via datorn exempelvis ”virus” – eller ett ”fientligt övertagande”. Det syns bl.a. på att datorer i nätet används för att skicka s.k. skräpmeddelanden. Dessa kan då bli så omfattande att hastigheten på nätet kraftigt minskar. Du riskerar också att datorn helt enkelt ”kraschar” med förlust av det du har sparat och i vissa fall stora kostnader för att återställa datorns funktioner.

Därför är uppmaningen - installera brandvägg och även ett virusskydd om du inte har det. Brandväggar finns som elektroniska lådor man kopplar mellan datorn och bredbandsuttaget. De kan köpas från din datorleverantör eller från UmeData. Det finns även så kallade mjukvarubrandväggar som man kan köpa och vissa kan även laddas ner gratis.


3. KURS/INFO

Om intresse finns planerar styrelsen att genomföra någon form av kurs eller information under vintern. Den är tänkt att behandla de olika möjligheter som finns att nyttja vårt bredband. Den ska riktas till både ”nybörjare” och de som är lite mer vana datoranvändare. Vi återkommer med mer information om detta efter nyår.


4. BYANÄT-PORTALEN www.tavelsjo.se

ByaNät:s portal har adressen www.tavelsjo.se som du är inne på just nu eftersom du läser detta. Den har byggts av Fredrik Nilsson och Jasmine Olsson från Varmvattnet. Den har av många sakkunniga bedömts som mycket bra. Ett stort tack till Fredrik och Jasmine för deras arbete. (Portal är benämningen på samling av flera hemsidor under en gemensam adress).

Vi vill påminna om att du ska registrera dig som portalmedlem för att kunna få mer lokal information via vårt bredbandsnät.

Medlemskapet innebär bl.a. att du kan välja vilken information du vill ha via systemets gruppmejl. Markera i rutor under E-postgrupper vilka grupper du vill vara med i. Som portalmedlem kan du också delta i de diskussionsgrupper som finns under Forum.

Portalen kan nyttjas av våra medlemmar, byar, föreningar och företag för att sprida lokal information som nyheter, aktuella aktiviteter och sälja-köpa samt allmän information genom artiklar, kalendern, gruppmejl, fil- och fotoarkiv. Där finns även länkar (vidarekoppling) till andra för ByaNät:s läsare intressanta hemsidor.

Gruppmejl innebär att man kan skicka ett mejl till alla i din by eller förening eller annan specificerad grupp. Men bara till dem som angivit att man vill tillhöra just den gruppen. Se även ”E-post grupper”.

Hemsidan är bra, men den kan säkert bli ännu bättre så vi tar tacksamt emot dina synpunkter och idéer. Vi ser också gärna att du eller din förening bidrar med bygdens nyheter och händelser. Både för att informera om vad som ska hända och om det som hänt. Nu i juletid finns det mycket att visa t.ex. foton på glada barn eller varför inte tomten. Om du vill bli redaktör kan du själv lägga in nya artiklar på din by- eller föreningssida.

Styrelsen planerar att under januari ha en information om de olika möjligheter som finns att presentera sig på vår portal. Alla föreningar, företag och andra intresserade är välkomna.

God Jul och Gott Nytt År
Styrelsen i Tavelsjö ByaNät


/gm Göran Sundqvist

Veckobrevet i mer utskriftsvänlig form.