Anitha Juslin tackar Yngve Gustafson

Anitha Juslin tackade Yngve Gustafsson med en burk Tavelsjöhonung.

SPF Umeå Norras månadsmöte i Tavelsjö, blev oförglömligt ur många aspekter.

Med vår och fågelsång i luften träffades 140 medlemmar för att under 120 minuter lyssna intensivt på den enastående föredragshållaren Professor Yngve Gustafsson från universitetet i Umeå.

Trots att han hälsade oss "Hej alla senila" (vilket han förklarade som en erfaren skara) fick han oss att skratta och lyssna på en hjärnskrynklande information om vår dystra framtid som åldrande människor.

Gustafsson började berätta ingående om vad som hände "bakom kameran" från TV-programmet "Sveriges bästa äldreboende (från Lycksele)". Vi blev beklämda över hur rehabilitering så till den milda grad kan/kunde åsidosättas.

Men, med 12.000 steg om dagen och näringsrik kost kan vi unna oss en och annan kaka och stärka vårt immunförsvar och bli glada och slippa depressioner framöver!

Intag av läkemedel gör att vi inte kan tillgodogöra oss hälsorik kost/näring. Rätt mat och motivering ger t ex bra rehabilitering. Åldringsboenden erbjuder oftast näringsfattig mat, dålig tillsyn, dålig motivation och sällan rätt medicinering. Nattfasta som ej får överstiga 11 timmar, kan ge uppkomst till sänkt immunförsvar och följdsjukdomar.

Vi Tavelsjöbor som inte verkar ha eller ha haft urinvägsinfektion, som kan ligga till grund för många följdsjukdomar, har gott hopp om ett bra åldrande (och kan kanske ligga till grund för ny forskning om hur det kan komma sej … kan det vara vattnet ??)

Tack vare modern forskning, kan vi som lever nu och som troligen har 80% virus på hjärnan, med hjälp av nya mediciner, stoppa den förmodade 50%-iga aktiveringen av alsheimer som finns i dessa virus.

Forskning kring munhygien som är så viktig för immunförsvaret, har visat att vi i Västerbotten har sämre tänder än övriga Sverige. Gustafsson råder oss: Offra en slant på att gå till tandläkaren.

Farligt för oss att träffa läkare ?? De skriver ut mediciner och som oftast är feldoserade, vilket medför biverkningar och återigen följdsjukdomar.

Den svårförklarade LIVSGNISTAN verkar vara den bästa medicinen som kan hålla oss friska och ge oss långt liv, men forskningen kan inte riktigt komma underfund om var den finns och hur den uppstår.

Efter det gedigna föredraget hjälpte Monika Sandström oss med välbehövlig pausgympa.

Caroline Fischl och Rebecka Janols

Caroline Fischl och Rebecka Janols från Umeå universitet informerade om sitt forskningsprojekt för att utveckla Internetbaserad service för äldre. De inbjuder till mer information i Träffpunkten den 27 april kl 13.30.

Vår ordförande Anitha Juslin entusiasmerade oss genom att påbjuda allsång och hälsade 5 nya medlemmar välkomna och sist men inte minst att vi inte får glömma uppskatta vår tillvaro och våra nära och kära.

Helen Ekström informerade om kommande resor; Guidad Endagstur i Umeå den 2 juni; Kroatien den 18-25 maj samt Dalhalla-resan den 8-10 juli.

Carin Bergman berättade om Vuxenskolans stundande cirkelledarkurs samt uppmaning om anmälan till Blodomloppet till Ella Andersson senast den 9 maj.

Sedvanlig lotterivinstdragning och pris till de som lämnat in aktivitetsblad, följde.

Köksgruppen gjorde en fantastisk insats med gott fika till den för dagen rekordstora skaran medlemmar./ Carin Bergman.

Foto: Nils-Åke Sandström