SPF Umeå norra gjorde för en tid sedan sitt andra besök på Umeva. Som förra gången var det Simone Andersson som hälsade välkommen och som den här gången föreläste om källsortering.

Eftersom vi lever i rikt land konsumerar vi mycket och det ger i sin tur en stor mängd avfall. Om vi lär oss ta hand om avfallet på rätt sätt är det en värdefull resurs eftersom en stor del kan återvinnas. Återvinning spar på jordens resurser, t.e.x1000 kg mjölkkartonger som återvinns sparar 14 träd. Återbruk är också ett sätt att spara på jordens resurser, och ett bra sätt att spara pengar, att handla på loppis och secondhand lönar sig. Under de senaste tio åren har det skett en positiv utveckling bland kommuninnevånarna, fler och fler har insett vikten av källsortering och att alla tillsammans kan vi bidra till en bättre miljö. Umeå kommun har som målsättning att 2020 ska det inte finnas något farligt avfall bland soporna.

Simone tackades med blomma och applåder för en intressant och lärorik timme. 38 nöjda medlemmar åkte vidare för att äta en god lunch. Där fortsattes det prata sortering och alla kände sig peppade att fortsättningsvis vara ännu noggrannare med vad som hamnar i soppåsen./ Maj Britt Näslund