Intern kvinnod 2019 Baudin

På Internationella kvinnodagen 8 mars blev Marie Baudin, Lia (Liden), Tavelsjö, uppmärksammad av Tavelsjö Centerkvinnor med diplom, blommor och tårta för framgångsrikt och kreativt företagande.

Marie driver sedan 2016 Tavelsjö Gårdsmusteri, som är en bifirma till Gårdskraft som hon och hennes man Mikael startade 2017.

Marie är född och uppvuxen på Lia. Hon utbildade sig till studie- och yrkesvägledare (syv) och arbetade som sådan inom högstadiet, men även som barnskötare på förskolan och fritids. Hon har även gått kortare kurser i mathantverk genom Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för mathantverk i Jämtland.

Marie sa upp sig från sitt fasta jobb för att istället börja musta äpplen åt kunder. Hon hade upptäckt att det fanns så mycket frukt i alla trädgårdar som ingen tog hand om. Sedan företaget Gårdskraft kom igång har hon även egen tillverkning och försäljning av bl.a. äppelmust, bärdrycker, sylt och kolor. Efterfrågan från restauranger och återförsäljare är större än hon hinner med. Dessutom är det råvarorna som är begränsningen. Hon har en egen rabarberodling på gång. Rabarber är förhållandevis hanterbar och lättförädlad och ger goda blanddrycker. För framställning av äppelmust köper Marie ekologiska äpplen från odlare i Skåne, förutom de äpplen som finns i trädgårdarna i närområdet.

Maries mål är att följa sina drömmar om odling av grönsaker och förädling av frukt och bär, men även att väcka folks intresse att ta vara på det naturen har att erbjuda. Man planerar att kanske kunna hyra ut en mindre variant av mustutrustning så att fler hinner ta vara på frukten ur sina trädgårdar.

Text: Birgit Johansson

Foto: Naima Johansson

Bildtext från vänster: Solveig Granberg, Marie Baudin, Birgit Johansson