DSC 2436 2

Längst fram: Johanna Jönsson, Kajsa Sjölander, Eric Bergner, P-G Olofsson, Bakre raden: Solveig Granberg, Monika Sandström och Gunnar Forsgren.

Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor besökte Tavelsjö för att samtala om Tavelsjös erfarenheter av att ta emot nya Svenskar och vilka lärdomar man kan dra av detta.

P-G Olofsson berättade om hur han tog emot de första som kom för att bosätta sig i de lägenheter som kommunen erbjudit. Det var mycket som inte var förberett men P-G såg till att skaffa det som fattades, möbler, sänglinne och porslin bl.a. och få personerna att känna sig välkomna. En lärdom är att de som fått uppehållstillstånd vill arbeta och det gäller att skaffa praktikplatser så fort som möjligt. Att få arbeta och få arbetskamrater ger också möjligheter att träna sig att tala svenska vilket vore väldigt bra att kombinera med SFI. En av de första som kom har sagt att: ”En fördel med Tavelsjö är att ingen pratar Arabiska.”

I samarbete med Gunnar Forsgren, företagsutvecklare på LRF Umeå och Arbetsförmedlingen pågår ett försök att finna praktikjobb inom jordbruket. Om det lyckas måste man också ordna med logistiken för att praktikanterna ska få sin SFI. Kanske kan även detta ordnas lokalt. P-G:s råd är att ställa frågor och ta tillvara de resurser som finns i Civilsamhället.

Johanna Jönsson berättade om att mycket arbete pågår för att underlätta migration. Alla partier arbetar med frågan men det tar tid att komma ut i praktiken. Migrationsverket har gått ifrån stora enheter och vill nu ha lägenhetsboende. Många kommuner ställer också frågan till invånarna om att ta emot ensamkommande. Centern har lagt flera förslag om förändringar i etableringsprocessen för en tidigare och mera flexibel etablering.

Centerkvinnorna i Umeå hade ordnat träffen med Johanna Jönsson där LRF, Tavelsjöcentern, Tavelsjö Centerkvinnor och Umeå Centerkrets var representerade.

Foto: Nils-Åke Sandström