Julmarknad Tavelsjöhonung 2018Det var fin julstämning på Sundlingska gårdens Julmarknad, även om snön saknades. Ovanligt många, drygt 600 personer kom för att handla eller för att äta blöta (hembakat bröd doppad i skinkspad), skinka, och julgröt eller bara för att få träffa trevliga människor och få uppleva verklig julstämning.

Det är i år tjugofem år, som Sundlingska gården arrangerat sin traditionella Julmarknad första söndagen i advent och den har blivit en mycket uppskattad tradition, som lockar besökare från när och fjärran. Det är också många utställare som återkommer varje år även om nya brukar komma. I år var det 18 utställare varav två utomhus. Det är styrelsen för Sundlingska gården om arrangerar Julmarknaden.

De har också Pizzaservering under vårvintern med start den 26 januari. De hoppas att det i år blir en lika fin långfärdsisbana som ifjol eftersom den två mil långa banan lockade många långväga besökare. Under sommaren är Sundlingska gården ett uppskattat besöksmål dit många familjer åker för att äta och kanske bada i en trevlig miljö vid Tavelsjön.

Sundlingska gården är också platsen där de flesta i Tavelsjöbygden firar traditionell midsommar med folkdansuppvisning, lekar och fest både för barn och vuxna. Det är också många andra arrangemang som ordnas på Sundlingska. Hembygdsföreningen har varje år en skördemarknad. Sundlingska gården är tillsammans med Bygdegårdsföreningen helt ideella föreningar, med aktiva styrelser som arbetar utan vinstintresse. Helt ideellt för bygdens bästa.

Bilden: Åke Jonsson gör Honungsaffärer med David Stenlund. Foto: Nils-Åke Sandström