Vi som bor inom området Rödå- och Tavelsjöbygden – som också till besöksdestinationen Tavelsjö- och Vindelälven – kan nu glädjas åt ännu ett tillskott när det gäller lokalproducerade livsmedel. Det är Hans Olovsson och Åsa Lavin Olovsson som i byn Rödånäs drar igång företaget Rödå Bröd & Spis AB för att förse marknaden med högkvalitativt och traditionellt bakat tunnbröd och mjukkaka.

-----

Under besöket gjordes även en kortare film som på svenska kan ses här. En med engelsk textning kan ses här. Dela gärna (klicka till exempel på Facebook-länken längst ned).

-----

 

Hans Olovsson har över 30 år i restaurangbranschen, senast som kökschef på Rex inne i Umeå. Åsa Lavin Olovsson har en bakgrund inom livsmedelssäkerhet, där de senaste 25 åren tillbringats på Umeå universitet där hon undervisat inom området. Deras samlade erfarenheter tror de betyder mycket för möjligheten att lyckas med den stora satsningen.

Utanför 4

Hans Olovsson och Åsa Lavin Olovsson hälsar välkommen till Rödå Bröd & Spis AB, som är uppbyggt i deras gamla ladugård. 

 

- Vi tror verkligen på att det finns en marknad för våra produkter. Så därför har vi vågat lämna våra tidigare anställningar och satsar nu på heltid med detta, säger Åsa och Hans unisont. Vi är övertygade om att vårt bröd står sig mycket bra i konkurrensen med annat bröd som erbjuds i vanliga affärer.

Själva produktionen sker inne i en nyligen ombyggd del av den gamla ladugården som finns på fastigheten. Där finns förutom rummet för själva bakningen med en nybyggd bakugn även ett större rum där det med tiden planeras för ytterligare verksamhet.

 

Åsa bakar

Åsa Lavin Olovsson är hanterar degen med stor skicklighet och snabbhet. Något som kommer att vara viktigt när det gäller att komma upp i de volymer som man hoppas på.

 

- Går det bra, kan det på sikt också bli möjlighet till mer exklusiva middagar eller kanske även caféverksamhet under sommarveckorna, säger Hans Olovsson. Han upplever att stödet varit mycket starkt för deras planer. Både från grannar och andra som engagerar sig för bygdens utveckling.

Förutom att dra igång bakningen för fullt har paret också andra viktiga delar att jobba med för att Rödå Bröd & Spis AB ska bli ett attraktivt varumärke. Det handlar om att bearbeta marknaden i form av affärer, restauranger, hotell och alla som har anledning att erbjuda en kvalitet som man normalt sett inte får tag på. Det handlar också om att utveckla en attraktiv logga för företaget samt ta fram vackra och ändamålsenliga förpackningar. Som alla andra företag inom denna nich planerar de också ta fram en ”berättelse” som beskriver vad Hans och Åsa och deras gemensamma företag står för.

 

Hans skär bröd

 Tunnbröd bakat med traditionsenliga metoder kräver en hel del ”handpåläggning". Hans Olovsson hanterar det hela med ”svung”.

 

Bygdeportalen fick vid sitt besök både ta del av produktionen och smaka på resultatet. Och sanningsenligt måste det sägas att både smak och konsistens ligger i samma klass som det hembakade tunnbröd den äldre generationen bjöd på. Något som verkligen är efterlängtat.

 

Bröd i ugn

 Ett tunnbröd tar inte mycket mer än 30 sekunder att gräddas klart. Mycket går på känsla. När det hårda tunnbrödet bakats klart är det dags för mjukkakan som gräddas på eftervärmen.

 

Under Bygdeportalens besök dryftades också frågan hur de skulle göra för att få in bredbandsuppkopplingen in i produktionsutrymmet. Hans och Åsa har som så många andra bredband genom Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening och upplever att internet kommer att vara en viktig del av företagets kommunikation med marknaden – både i när och fjärran.

Bygdeportalen önskar Rödå Bröd och Spis AB stort lycka till för sin satsning på högkvalitativt tunnbröd. Bakat med stor kärlek och känsla för traditioner såväl när det gäller bakning som recept. Deras satsning innebär mer lokalt producerat livsmededel och ytterligare en pusselbit som gör livet ännu bättre för oss alla.

Rödå Bröd & Spis har också förutsättningar att bli ännu ett besöksmål Till glädje för alla som gästar vår bygd. Men även för oss som redan har lyckan att bo här.

 

 

 

Text & foto

2015 07 02 Beskuren Mårten Edberg i Almedalen Foto Patrick Trädgårdh

 

 

 

 

Mårten Edberg

Långviksvallen