SPF Månadsmöte marsDSC 0247

Anitha Juslin tackar Pia Wiklund med en burk honung från Tavelsjö för ett intressant föredrag.

SPF Seniorerna Umeå Norra fick besök av Pia Wiklund Apoteket Kronan vid månadsmöte.

Ordförande Anitha Juslin välkomnade ett 70 tal medlemmar till Flurkmarks klubbstuga. Anitha inledde med en allsång för att värma upp deltagarna, sedan vände hon sej speciellt till dagens föredragshållare Pia Wiklund, och överlämnade ord och bild.

Mediciner sälj för 25 miljarder per år, en ansenlig summa. Pia betonade vikten av att följa ordinationer och inte laborera med att ändra doser själva. Medicinernas uppgift är att kompensera sådant som inte fungerar, förebygga, bota och lindra symptom. Läkemedelsföretagen är skyldiga att redovisa alla kända biverkningar som uppkommit, detta finns i varje medicins bipacksedel. Apoteket får kontinuerliga uppdateringar på vilken tillverkare som tillverkar billigaste medicinerna, och är skyldiga att meddela detta till kunden. Mediciner från olika tillverkare har exakt samma verksamma substans, med tillverkningsprocessen kan variera. Receptfria läkemedel bör användas för kortvariga, lindriga besvär. Längre användning bör kollas upp med läkare. Åhörarna fick svar på sina frågor om mediciner. Alla deltagarna fick med sej en påse från Apoteket med informationsbroschyrer och prover på hudkrämer.

Pia berättade om apotekets tjänster när det gäller kontroll av att mediciner inte är interaktiva med varandra, samt andra tjänster som apoteket tillhandahåller. Pia uppmanade alla att hålla koll på sina läkemedel och be att få en medicinlista av läkare. Återlämnade mediciner går till förbränning.

Goda mackor och kaffe serverades och Anitha berättade om kommande aktiviteter. Helen Ekström berättade om planerade resor, Björngrottan i Lycksele samt Lilla Madeiras fantastiska trädgård och Bjuröklubbs fyr.

Efter sedvanlig lotteridragning avslutades mötet, och deltagarna begav sig hemåt i den soliga aftonen. /Helen Eklund