Sexorna från Tavelsjö skola har kommit tillbaks från sin studieresa till Gotland. Alla 17 eleverna i klassen, fröken Gabriela och fem föräldrar klev på nattåget förra söndagen och kom tillbaks i fredags morse. Läs Arvids reseberättelse. Fler bilder finns i fotohörnan.

Nu har vi, klass 6 på Tavelsjö skola, kommit tillbaka från våran klassresa. Det har varit en väldigt bra, lärorik och kul resa (enligt mig) och vi har hunnit med väldigt mycket. Det här blir en kort sammanfattning och kanske därför lite odetaljerad, men jag ska göra mitt bästa.

Det hela började med att vi tog ett nattåg från Umeå till Stockholm, med buss från Stockholm till Nynäshamn, från Nynäshamn till Visby med färja och från Visby med buss till Sudersand på Fårö, där vi skulle bo. Men även innan vi kom fram, hade vi haft tid att lära oss saker. På bussen till Sudersand, hade vi sådan tur att busschauffören berättade en massa saker utan att vi hade beställt någon guidning.

När vi kom fram till stugorna hade vi inte så mycket att göra, så vi hann med ett havsdopp med många, stora vågor före maten. Maten var hamburgare med stripes och jag tror alla tyckte om den. Efter maten ville alla bada i den nya poolen och basta, så vi gjorde det. Efter det gick vi och lade oss.

På tisdagen fick vi cykla. Det var lite jobbigt med motvind och så, men vi kämpade oss igenom det. Vi fick cykla till Langhammars, ett ställe där det finns raukar. Där åt vi lunch. Lunchen bestod av pastasallad och en lingon- eller lime dricka. Michael, Ronjas pappa, berättade om olika växter, djur och fossiler. Efter det cyklade vi tillbaka. På vägen gick vi in i en affär och köpte godis och glass. Sen cyklade vi hem och badade.

Efter att vi hade ätit middag, köttbullar med sås lingonsylt och potatis, lekte vi gutniska lekar, som varpa, rövkrok och dragkamp. När det var färdigt hade vi ett lägerbål där vi sjöng och några gjorde små sketcher.

På morgonen nästa dag gick vi upp tidigt för att städa. Allting måste vara i tipptopp för man inte skulle få betala extra. Bussen som skulle ta oss till äventyrscentret stod redan och väntade på oss när vi kom. På äventyrscentret fick vi prova på bågskytte, klättra klättervägg och snorkla i ett kalkstensbrott. Vi åt lunch där och gissa vad det blev: pastasallad.

När vi hade snorklat klart, tog vi bussen till Lummelundagrottorna och vi fick en väldig bra guide där, som berättade om vem som hade hittat grottorna, hur stalagmiter och stalagtiter bildas och vad för djur som lever där. När vi kom ut ur grottan gick vi ner till en annan buss som tog oss till Visby. Vi skulle bo i ett gammalt fängelse som var omgjort till vandrarhem.

När vi hade inkvarterat oss gick vi till muséet Fornsalen där vi fick en till bra guide. Där fanns allt ifrån forntida runstenar och uråldriga skelett till medeltida kyrkor och dyrbara skatter. När vi gick därifrån fick vi skynda till resturangen där vi skulle äta. Där serverades vi nachotallrik som ur min synpunkt var delikat, och jag brukar inte ens gilla stark mat.

När alla ätit färdigt, gick vi ut till ett minitåg som var precis i tid. Egentligen så skulle vi ha lyssnat på vad guiden sa, men högtalarna var så dåliga att även om man försökte, kunde man knappt urskilja ord.

Så dom flesta i klassen tittade på de fina vyerna och några kollade hur många som vinkade tillbaka när man vinkade till dom. Fröken hade bestämt att han som körde skulle släppa av oss en bit ifrån det gamla fängelset, så vi fick gå en bit i det vackra Visby.

Den natten blev det inte mycket sovning. Vi fick gå upp kl 05.00 för att hinna städa och hinna med färjan som man måste vara på en timme innan den går. När vi kom fram till Stockholm var klockan inte mycket, så vi hann med rätt mycket där. Först gick vi till Naturhistoriska riksmuséet, N.H.R, och åt lunch (valfri).

Därefter gick vi runt i avdelningarna Natur I Sverige och Liv I Vatten. När vi hade gått där en stund var det dags att se filmen ”Nilen: ett flodäventyr” i Cosmonova, Sveriges största kupolbio. Sen gick vi runt lite till i De Mänskliga Sinnena.

Efter det tog vi tunnelbanan till Gamla stan och vi fick gå runt ett tag helt själva, för att sedan samlas på Stortorget efter ett tag. Därifrån gick vi i samlad grupp runt med fröken Gabriela som guide. Vi gick förbi slottet, Storkyrkan och igenom Mårten Trotzigs gränd, den smalaste gränden i Stockholm. När vi skulle äta blev det på en pizzeria som hette Nivå.

När alla var mätta så promenerade vi till centralstation. På vägen dit gick vi förbi riksdagshuset. När vi var framme tog vi ut vårat bagage ur våra förvaringsboxar. Sen gick vi på tåget och nu är vi tillbaka här.

Arvid Edberg, elev i klass 6,
den 4 september 2005