Eva Tapio Rolf

Eva Wiklund, ordf i Hembygdsföreningen, Tapio Alakörkkö och Rolf Appelblad, ordf i Tavelsjö församlingsråd.

Tapio Alakörkkö, som själv har vandrat i olika delar av världen hade bjudits in av Hembygdsföreningen och Tavelsjö församling för att berätta om Pilgrimsvandringar i Västerbotten och Sydeuropa.

Han började med att ge en historik över hur Pilgrimsvandringar pågått från 700-talet i Europa som en drivande rörelsen i den ekonomiska utvecklingen, hur vägar och broar, härbärgen, kyrkor och kloster vuxit upp i dess spår. Från 1150-1450 deltog 20-50% av Europas vuxna befolkning i pilgrimsvandringar. De förbjöds av Gustav Vasa 1545 i samband med reformationen.

Tapio berättade om de viktigaste pilgrimslederna i Europa som alla leder till Aposteln Jacobs grav i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Andra leder går till Petrus grav i Rom, Den heliga gravens kyrka i Jerusalem, St Olofs grav i Nidaros/Trondheim. I Sverige finns till exempel Dag Hammarsköldsleden och i Vadstena ett viktigt Pilgrimscentrum. Nyckelord för en Pilgrimsvandrare är långsamhet, tystnad, frihet, bekymmerslöshet, enkelhet,
delande och andlighet vilka ger en motvikt till dagens hektiska liv. En möjlighet under vandringen är att lyssna inåt för att få syn på viktiga saker i sitt eget liv. Pilgrimens attribut är kängorna, ryggsäcken, staven, hatten och korset, den kristnes identitetshandling.

Pilgrim Umeå är en applikation som man enkelt kan ladda ner för att börja vandra efter olika leder mellan kyrkor i Umeå eller Tavelsjön runt. Tapio berättade och visade bilder från sin egen vandring 162 mil under två månader från Frankrike till Santiago de Compostela. Leden är väl utmärkt och det finns härbärgen där man kan sova och äta tillsammans. Många går delar av vägen och men 150-200.000 personer går varje år hela vägen som avslutas med en mässa i katedralen där man blir välsignad. Efter Tapios inspirerande berättelse fick han svara på flera frågor och sist bjöd Hembygdsföreningen på gott fika vid de fortsatta samtalen.

Foto: Nils-Åke Sandström