Det var det chockerande beskedet som styrelsen för bygdegårdsförening lämnade vid stormötet som de inbjudit till i höstas.

Det finns flera orsaker till problemen. Bland annat har kommunens bidrag minskat och föreningen har höga kostnader för räntor på de lån som togs när lokalerna byggdes om på 80-talet och eftersom dessa kostnader inte är bidragsberättigade påverkar det ekonomin särskilt hårt.


Dålig uppslutning

En mycket viktig orsak är att uppslutningen för bygdegården har varit dålig och där får de flesta av oss ta på oss en del av skulden. Alla tyckte att den var bra att ha men få har känt ansvar för att stödja den.

Styrelsen har haft ett tufft och otacksamt jobb, de har gjort en mycket stark insats men har fått uppslutning av endast ett fåtal.


Stor förlust för Tavelsjö

Vi har ju sett bygdegården som en självklar lokal för större möten och arrangemang. Den har allt sedan den byggdes på 40-talet haft en central roll i Tavelsjöbygdens förenings och kulturliv. Där har varit verksamhet för alla åldrar.

Om den inte längre finns kvar har vi ingen lokal för större fester och arrangemang. Vi kan inte ha teaterföreställningar eller utställningar. Därigenom försvinner grunden för mycket av föreningslivet och kulturlivet i Tavelsjö.

Detta skulle vara en stor förlust för oss alla och Tavelsjö skulle tappa en del sin identitet och attraktivitet..


Arbetsgrupp

Vid stormötet i höstas utsågs en grupp som fick i uppdrag undersöka möjligheterna att ha kvar bygdegården och att utarbeta ett program för framtiden. Vi har arbetat fram många idéer och förslag. En del är redan genomförda och flera är på gång. Här är några exempel:

· Vi sökte och bidrag med 19 000 kronor till slipning och behandling av golvet och det var lackat och klart redan innan julen dansades ut.

· Teatern den 15 februari kommer att ge ett tillskott i föreningens kassa med cirka 12 000 kronor.

· Hembygdsföreningen har skänkt 15 000 kronor.

· I maj månad planeras en auktion med skänkta saker där intäkterna går till bygdegårdsföreningen med mera.

· Vi har sökt bygdeavgiftsmedel till ommålning och vi har skickat en skrivelse till kommunen om hjälp för att få till stånd en skuldsanering.

· Vi tror att det finns möjlighet att öka antalet uthyrningar av stora salen med en aktiv marknadsföring och därför påbörjat ett program för detta.


Positivt gensvar - men...?

Vi har mött mycket positivt gensvar från många som har talat om hur viktigt det är att bygdegården blir kvar, men frågan om vi skall kunna ha kvar den hänger på vilket gensvar vi får på stormötet den 19 februari.

Kommer det få till mötet måste det tyvärr tolkas som att Tavelsjöborna ändå inte tycker att det är så viktig att bygdegården skall vara kvar.

Kom därför till mötet i Tavelsjö Bygdegård den 19 februari klockan 19.00!

Arbetsgruppen för Bygdegården/ Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Läs mer om Tavelsjö bygdegård här.