Sundlingska Gården ägs av Tavelsjö bygdegårdsförening och drivs av en särskild sektionsstyrelse.

Sundlingska Gården har sin historia i de två nybyggen som påbörjades år 1841 i Signilsbäck. Så småningom byggdes gården och i början av 1900-talet ägdes den av Nicke och Alma Sundling. Efter det att Nils tidigt blivit sjuk stod Alma ensam med sonen Oskar som drev jordbruket tillsammans med sin mamma till år 1964, då han tragiskt omkom i en cykelolycka.

Alma var då intagen på sjukhem och dog något år senare. Umeå landskommun köpte därefter Sundlingska Gården i tanke att utveckla den till hotell och konferensanläggning.

Av detta blev dock intet och gården kom att ligga öde under många år. I början av 1980-talet startade en verksamhet kopplad till alkohol- och drogrehabilitering - Arken-projektet - och värdefulla restaureringsinsatser gjordes på gården som då var rätt förfallen..


Tavelsjöprojektet innebar nystart

I mitten på 1980-talet drog Tavelsjöprojektet igång och gården kom att börja användas under ledning av bygdens invånare i olika huvudmannaskap.

År 2001 kom så Sundlingska Gården i Tavelsjö Bygdegårds ägo efter det att Umeå kommun donerat den till föreningen. En särskild sektionsstyrelse bildades. Denna ser till att gården sköts och hyrs ut till föreningar och privatpersoner.

Styrelsen arrangerar även vissa egna verksamheter för att finansiera en vidareutveckling av gårdens möjligheter. Om och hur gården ska kunna fortsätta att skötas och utvecklas bestäms av vilken vilja bygdens invånare har.

Och än så länge har den varit god och det inspirerar styrelsen till fortsatta tag - även om den alltid ser positivt på nya händer som kan bidra med sin del ... Vill just du hjälpa till? Ta då kontakt med någon i styrelsen!

--------------------------------------
Den bangolfanläggning som finns i anslutning till Sundlingska Gården ägs och drivs av Tavelsjö AIK.



Nedtecknat av Mårten Edberg. Det som handlar om äldre tider har sin källa hos Rolf Appelblad, Sand, som i sin tur under åren haft många intressanta samtal med övriga sägespersoner i bygden.